<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108355" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България е сп...

Неваксинираните в Нидерландия няма да получават сертификати, а в Словакия ще пазаруват само храни и лекарства

17 Ноември 2021
1 4188

Нидерландският парламент обсъжда предложение на правителството за премахване на Covid сертификата за неваксинирани и непреболедували, съобщава The Globe and Mail.

Към момента пропускът дава достъп до закрити обществени места. Обсъжда се той да бъде издаван само на ваксинирани, възстановили се от Covid-19, като останалите нямат право на посещение на заведения, спортни и културни събития.

Протести срещу частичния локдаун в Нидерландия (видео)

Нидерландия върна част от ограниченията миналия уикенд, включително ранно затваряне на супермаркети, барове и ресторанти, социално дистанциране, ограничения за публиката на спортни събития и препоръка за работа от вкъщи.

Националният институт по здравеопазване (RIVM) отчете рекорд от над 110 хил. случая за седмицата, приключила на 16 ноември, което е увеличение от 44% спрямо предходната. Най-висок е ръстът на инфекции при децата между 4 и 12 години. През последната седмица хоспитализациите са се увеличили с 12%, а броят на пациентите в интензивно лечение се е увеличил с 3%, съобщи RIVM. Около 70% от пациентите на интензивно лечение не са ваксинирани.

Близо 85% от пълнолетното население са напълно ваксинирани. От началото на пандемията са регистрирани 2.27 млн. случая на Covid-19 и 18 695 починали. За сравнение, в България са отчетени 660 хил. инфекции и 26 555 починали.

В същото време Словакия реши неваксинираните да могат да пазаруват само храни и лекарства.
Снимка: Pixabay

Магазините в страната ще бъдат достъпни само за ваксинирани и преболедували хора. Останалите ще могат да пазаруват само храни и лекарства. Това съобщи премиерът Едуард Хегер.

Правителството ще приеме нови ограничения в четвъртък, за да помогне на болниците да се справят с притока от пациенти. Според Reuters здравната система е в критично състояние заради големия брой новозаболели от Covid-19. Във вторник здравното министерство обяви, че са останали само 20 свободни легла, оборудвани с апарати за обдишване.

Неваксинираните в Нидерландия няма да получават сертификати, а в Словакия ще пазаруват само храни и лекарства
Снимка: REUTERS/Radovan Stoklasa

Предвижда се само ваксинираните хора да имат достъп до големи събирания, а ходенето на работа ще бъде обвързано със задължително правене на тестове. Хотелите и спортните зали също ще работят само за ваксинирани.

Словакия има едно от най-ниските нива на ваксинация в ЕС с изключение на България и Румъния. Само 45% от населението са напълно ваксинирани.

Неваксинираните в Нидерландия няма да получават сертификати, а в Словакия ще пазаруват само храни и лекарства

Източник: The Globe and Mail, Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции