<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148068" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Втори пропил...

Нидерландия отново гласува против присъединяването на България към Шенген

20 Октомври 2022
0 2834

Нидерландия отново гласува против присъединяването на България към Шенген.

Парламентът е приел резолюция, според която страната няма да гласува положително за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Това съобщава нидерландският евродепутат София ин`т Велд, координатор на групата Renew в Комисията за граждански свободи на Европейският парламент, пише Romania Journal.

Нидерландия отново гласува против присъединяването на България към Шенген

„За мое голямо съжаление преди няколко минути разбрах, че холандският парламент прие резолюция, в която се казва, че Холандия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Дълбоко съжалявам за това. Моята партия гласува против тази резолюция. Искаме Румъния и България незабавно да се присъединят към Шенгенското пространство. Вие изпълнихте необходимите критерии. Страхувам се, че министър-председателят на Холандия прави много малко, за да убеди парламента. Или да поеме отговорност и да каже, че в интерес на Европа ще се съгласи в Съвета. Трябва да разберете, че не всички в Холандия са против“, казва София ин`т Велд в изявление за Agerpres.

Европарламентът гласува за присъединяването на България към Шенген

Парламентът призовава да се анализира функционирането на върховенството на закона, намаляването на нивото на корупцията и организираната престъпност в двете страни.

Документът гласи, че проблемите, свързани с корупцията и организираната престъпност в страна от Шенген „могат да причинят големи проблеми за функционирането на граничния контрол на съответната държава и следователно биха могли да представляват риск за сигурността на Холандия и на целия Шенген”.

Нидерландия отново гласува против присъединяването на България към Шенген

Петков: Нидерландия ни е спирала за Шенген, защото сме лъгали

Преди обявяването на ветото президентът на Румъния Клаус Йоханис посочи, че страната има шанс да се присъедини към Шенгенското пространство. Но не и гаранция. Той приветства гласуването в ЕП на резолюцията за присъединяването на Румъния, България и Хърватия към Шенген. И подчерта, че това е политически вот.

Във вторник ЕП прие с голямо мнозинство предложение за резолюция. С нея призовава държавите-членки да позволят на Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство, припомня Клуб Z. А парламентът на Нидерландия гласува резолюцията в деня, в който българският министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че вратите на Шенген били широко отворени за нас.

Нидерландия отново гласува против присъединяването на България към Шенген

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции