<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133060" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Дърво падна в...

Нобеловият лауреат за литература Олга Токарчук гостува в София

10 Юни 2022
0 79

Нобеловият лауреат за литература Олга Токарчук гостува в София.

Осем години след първото си гостуване в България и една Нобелова награда за литература по-късно, полската писателка Олга Токарчук отново пристига в София.

Олга Токарчук и Петер Хандке взеха Нобелoви награди за литература

Нобеловият лауреат за литература Олга Токарчук гостува в София
Олга Токарчук

Тя е сред най-влиятелните имена в световната литература. Освен носител на “Нобел“ за литература за 2018 година тя е и лауреат на Международната награда “Мan Booker” и двукратен носител на престижната полска литературна награда „Нике“.

Олга Токарчук ще бъде почетен гост на първите у нас „Литературни срещи“ – нов формат на серия събития, организирани от фондация „Прочети София“.

Програмният директор на фондацията Тодора Радева обясни, че предстоят издания през юни, ноември и април, като всяко от тях ще има различен фокус и формат.

Нобеловият лауреат за литература Олга Токарчук гостува в София
Тодора Радева

Първото издание на “Литературни срещи“ ще бъде на 10 и 11 юни в новото пространство за съвременни изкуства в София “Топлоцентрала“.

На 10 юни специалният гост Олга Токарчук ще получи почетно звание Доктор хонорис кауза на СУ “Св. Климент Охридски“, а вечерта от 19 часа е нейната открита среща с писателя Георги Господинов. Водещ ще бъде журналистът и поет Димитър Кенаров.

„На втория ден сме подготвили събитие, което досега не се е случвало в България – един дълъг седем часов литературен колаж от най-различни изяви във всички пространства на “Топлоцентрала“. Сред тях са дискусия с участието на Олга Токарчук и специално създаден за случая пърформанс на режисьора Марий Росен по нейни текстове от “Чудати разкази“. Той ще може да се види само и единствено в този ден и на това място. Ще има и книжарница, зони за отдих“, разказва Тодора Радева.

За събитието е подготвено и специално място за превод, организирано от “Къщата за литература и превод“, в което ще бъде отдадена почит на всички преводачи и издатели на Олга Токарчук до този момент.

„Подготвена е и интересна игра с нейните неологизми, защото всеки, който познава творчеството ѝ знае, че тя много обича да измисля думи или да ги използва по нетрадиционен начин. Затова независимо дали знаят или не полски език, хората ще се опитват да дадат своя интерпретация на тези интересни думи“, допълни тя.

Ще има още литературни четения и две изложби. Едната е на корици и илюстрации по книгите на Олга Токарчук, посочи Тодора Радева.

„Другата е проектът „Книгоразделители“ на Мария Налбантова, който работи с намерени обекти в библиотеките – бележки, билети, книгоразделители, записки, които са интересни и свързани с контекста на книгата, в която са открити, годината, заглавието. По този начин пред нас се разкрива един живот, който се случва около библиотеката, свързан е с хората, които я посещават и следата, която оставят там. Мария вече осъществи идеята си в Залцбург и Ню Йорк, а сега ще ни покаже какво е намерила и в българските библиотеки“, разказва Тодора Радева и допълва, че посетителите ще прекарат приятно всевъзможните срещи с литературата.

Тодора Радева сподели, че Олга Токарчук е един от любимите ѝ автори.

„Винаги съм искала да я поканим в София отново. За наша радост, тя се познава много добре с Георги Господинов, който беше поканен на нейния фестивал в Полша през лятото и чрез него поканата ѝ беше връчена лично. Така че можем да кажем, че той е виновникът тя да е тук“, с усмивка казва Тодора.

ПЕН центърът предложи Георги Господинов за Нобелова награда

Какво да кажа на дъщеря си довечера
Георги Господинов
През миналата година романът на Георги Господинов „Физика на тъгата“ беше включен в списъка за изучаване в курса по „Съвременна световна литература“ на Варшавския Университет.

Радева е на мнение, че все още няма трайни политики за популяризиране на българската литература на запад. Затова е важно да има повече събития като „Литературни срещи“, които да бъдат мост за думите между различните култури. Именно поради тази причина за голяма част от събитията на 10 и 11 юни в “Топлоцентрала“ е осигурен превод.

Заснетите видеа ще бъдат качени в канала на фондацията, а разговорът на Георги Господинов с Олга Токарчук ще бъде субтитриран на английски език. Радева признава, че в момента работят и по превод на английски и немски език на поетическата антология “Скритите букви“, която наскоро издадоха, като част от едноименния проект с пейки.

Фондация “Прочети София “ стои зад проекта “Скритите букви“ – пейките под форма на 14-те букви от кирилицата без графичен еквивалент в латинската и гръцката азбука с изписани върху тях стихове на съвременни български автори.

След „гостуването“ им в Брюксел и Гент до 20 юни пейките могат да бъдат видени на площад Славейков в София. “Нашите пейки и в този проект станаха посланици на съвременната българска поезия с гостуването си в различните европейски градове“, казва с гордост Тодора Радева.

Източник: БНР

Снимки и видео: Фондация “Прочети София”

Нобеловият лауреат за литература Олга Токарчук гостува в София

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции