<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=171872" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Университет ...

Нов световен рекорд: скиор се спусна с над 250 км/ч (видео)

27 Март 2023
0 937

Нов световен рекорд: скиор се спусна с над 250 км/ч. Това се случи по време на Световното първенство по скоростно спускане във френския курорт Варс. Именно французин вече може да се окичи със званието “Най-бърз скиор на планетата”. Симон Били записва своето име в историята със спускане, в което разви нечуваните до момента 255,5 км/ч.

Нов световен рекорд: скиор се спусна с над 250 км/ч (видео)
Скрийншот: Eвроспорт

Скиорите могат да развият 200 км/ч за по-малко от 6 секунди, като средната скорост се отчита на 100-метров участък от пистата. Били подобрява рекорда, поставен през 2016 г., който се държеше от италианеца Иван Оригоне, достигнал скорост от 254,958 км в час. Симон Били спечели световната титла в генералното класиране на Speed Masters за втора поредна година.

Българин стана шампион на Русия по спортна гимнастика (видео)

Симоне Оригоне, брат на вече бившия световен рекордьор, и австрийският състезател по скоростно каране Мануел Крамер заеха второ и трето място в надпреварата. Курортът е известен именно с условията си за екстремни спускания. Участък от пистата дава наклон от 98%. Това прави пистата за скоростни спускания тук най-бързата в света.

Друг любопитен факт е, че Симон Били дори не е първият член на семейството си, който държи световния рекорд. 31-годишният французин се нарежда редом до баща си Филип. Старшият стига до най-бързото спускане в света през 1997 г. Тогава той развива 243,09 км/ч. Скоростното спускане позволява на скиорите да развиват редовно скорост от над 200 км/ч. Това е единственият спорт, където това е възможно без използването на мотор или друга външна сила.

Видео: Eurosport

Нов световен рекорд: скиор се спусна с над 250 км/ч

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции