Сигнализирай!

Брифингът на "Има такъв народ": Оттегляме този, ще предложим нов кабинет, когато му дойде времето (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
16.07.2021 г.
8
0

„Последните 3 дни беше излята уникална помия върху г-н Николай Василев. Това започна от политическа партия, която трябва да припознава ГЕРБ като свой враг, а не нас”.

Така Тошко Йорданов започна пресконференцията на „Има такъв народ” заедно с обявения за кандидат-премиер на формацията.

Слави Трифонов оттегля предложението Николай Василев да стане премиер

Припомняме, че кандидатурата му беше оттеглена след сериозно недоволство в политическите и обществени среди. А на днешното събитие Василев опита да се защити и отговори на въпроси на журналисти.

„Не съм зависим нито от ДПС, нито от задкулисие. Били сме в коалиция с ДПС, защото тогава това гарантираше влизането на България в ЕС”, каза той.

Слави Трифонов изригна срещу критиците: Предложението ни за правителство не е нито на Борисов, нито на Доган

„Ако можехме да получим подкрепа, това щеше да бъде най-реформаторският кабинет от началото на прехода и щеше да работи с непозната досега скорост. Това щеше да е правителство с ДНК на бъдещето”, заяви Василев.

Преди това той благодари на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов за доверието, което му е гласувал.

Според него с предложения от „Има такъв народ” кабинет, българското общество се е убедило, че нацията има образовани и компетентни хора.

„Най-озадачен и разочарован съм, че получих атаки от десния сектор, защото това според мен са мои съмишленици и приятели. Затова считам това за приятелски огън. През целя си живот като публична личност от 1997 г. насам съм се определял единствено като десен реформаторски икономист и вероятно съм по-голям реформатор от много хора, които се наричат десни”, каза Василев.

Той изтъкна още, че не се разграничава от миналото си, а се гордее, че е бил „част от онова поколение държавници”.

„Бил съм част от Тройната коалиция, не защото съм ляв или съм от ДПС, а защото нямаше каква друга коалиция да се направи по онова време. Това гарантираше влизането на България в ЕС”, каза Василев.

Той спомена и някои от основите ценности и приоритети, които е бил готов да отстоява като евентуален премиер – Западна ориентация на страната, върховенство на закона, свобода на медиите и свобода за бизнеса.

На брифинга Тошко Йорданов заяви, че съвсем скоро партията ще предложи нов вариант на кабинет.

Ако не бъде подкрепен, по-логично е да има нови избори, заяви Йорданов. „Отговорността тук е на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри, вън!“. В парламента е мястото за разговаряне", заяви той.

Не е задължително лидерът да бъде министър председател, отбеляза и Филип Станев.

"Крайно време e в България да се сложи окончателен финал на т.нар. лидерщина, на човека спасител, на птичката, която носи пролетта. Г-н Трифонов с това, което прави, с този политически проект демонстрира, че е крайно време да не се фиксираме върху някакъв лидер, защото не се намираме в Латинска Америка или в някоя африканска държава“, каза още той.

И посочи: "Джипката падна в дерето. Вече я няма и е време за демокрацията".

Тошко Йорданов от своя страна заяви, че Министерски съвет се е превърнал в по-важен от парламента вследствие на практиката лидерът на спечелилата политическа сила да бъде министър-председател.

„За нас е по-логично да имаме партньори в посоката, в която гледаме, от „Демократична България" и „Изправи се! Мутри вън!", каза Йорданов. Той допълни, че са имали неформална среща с Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!" за организиране на среща в Народното събрание. „Учуден съм, че за „Демократична България" сме по-голям враг от ГЕРБ, те нищо не казват за Бойко Борисов", коментира той.

„Не смятаме, че трябва да има предсрочни избори. Ако някой иска да връща ГЕРБ на власт, да излезе и да го заяви", каза още Йорданов.

Той уточни, че Слави Трифонов в момента е на работа в телевизия 7/8.

Видео: NOVA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.