Сигнализирай!

Най-големите кризи в епохата на Меркел

Gospodari.com
Gospodari.com
26.09.2021 г.
25
0

Най-големите кризи в епохата на Меркел Най-големите кризи в епохата на Меркел. Кои са те?

Отговор дава Дойче веле.

Коронавирус - тази дума бе спомената за първи път в Бундестага на 12 февруари 2020 година в изявление на здравния министър Йенс Шпан. От тогава до днес в Германия са починали над 90 000 души, заразени с Covid-19. През последната година и половина в Бундестага се водиха остри спорове за защитните маски и за ваксинацията на населението, за въвеждането на локдаун и за разхлабване на ограниченията. Междувременно думата коронавирус е била употребена от германските депутати над 10 000 пъти. A пандемията се превърна не само в един от основните политически проблеми, но и в последната криза в епохата на Меркел като канцлерка.

“Поколението Меркел”. Те не помнят друг канцлер и сега им е трудно да изберат нов

"Ако рухне еврото, ще рухне и Европа"

А по кои теми се водеха най-горещите политически дискусии преди пандемията? Според протоколите на пленарните заседания на Бундестага, от началото на управлението на Меркел през 2005 година до пандемията Германия е преживяла три кризи. A именно климатична, бежанска и финансова.

"Най-вероятно кризата в еврозоната е предизвикала най-много тревоги у канцлерката", предполага журналистката Урсула Вайденфелд, която е биограф на Ангела Меркел. "В крайна сметка ставаше дума за големия въпрос дали ще може да се запази целостта на ЕС и каква роля ще играе Германия", посочва Вайденфелд.

На Меркел често ѝ се налагаше да убеждава депутатите, че е необходимо да се отпуснат помощи, възлизащи на милиарди, за да може държави като Гърция, Португалия и Испания да бъдат спасени от фалит. "Ако рухне еврото, ще рухне и Европа", каза Меркел на 19 май 2010 година в Бундестага.

Политиката на германското правителство, насочена към спасението на единната европейска валута, доведе обаче до разкол в партията на Меркел - ХДС. И това не мина без последствия. Противниците на еврото в Германия се обединиха в партия под името "Алтернатива за Германия". Техните твърдения: еврото само вреди на ЕС и струва на страната твърде скъпо.

Най-големите кризи в епохата на Меркел

Когато Германия прие около един милион бежанци

През 2015 година се разрази следващата криза - миграционната. През тази година Германия прие над един милион бежанци, много от които бягаха от войната в Сирия.

Именно Сирия е държавата, споменавана най-често по време на парламентарните дебати в периода на управлението на Меркел - като например на 4 декември 2015 година, когато бе одобрено решението за участието на Бундесвера в операциите против терористичната групировка "Ислямска държава". Наред със Сирия, най-често споменаваните в Бундестага чужди държави са били Русия, Афганистан, Турция и Китай.

През август 2015 година Меркел произнесе прочутата си фраза "Ще се справим!", давайки разпореждането бежанците да бъдат пуснати в Германия. Това предизвика недоволството на десните популисти от "Алтернатива за Германия", които обявиха проблема с бежанците за ключова тема в програмата си. Антимигрантската политика на партията доведе до ръст в нейната популярност: тя влезе в Бундестага още през 2017 година с 12,6 процента. Тогава популистите сформираха третата по големина парламентарна фракция.

Ето каква пенсия ще взима германският канцлер Ангела Меркел след оттегляне от поста си

Защитата на климата остава приоритет

През последните 16 години още една тема редовно се обсъждаше в Бундестага: кризата с климата. Това словосъчетание се е споменавало в почти всяка сесия на парламента.

При управлението на Меркел Бундестагът прие редица закони, насочени към насърчаването на възобновяемите енергии. Според екоактивистите обаче тези мерки са закъснели и са недостатъчни. Така например, депутатите едва през 2020 година гласуваха за това Германия напълно да се откаже от производството на електроенергия чрез въглища най-късно в края на 2038 година.

Защитата на климата стана една от основните теми и по време на сегашната предизборна кампания - включително и заради разрушително наводнение през юли в западната част на Германия. Заради глобалното затопляне аномалните жеги, засушаванията и наводненията заплашват да се превърнат в обичайно явление в много региони на планетата. Поради това се очаква думата "климат" да бъде използвана често в Бундестага и през следващия законодателен период.

Най-големите кризи в епохата на Меркел

Източник: Дойче веле

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.