Сигнализирай!

Facebook поставя печалбата пред общественото благо, твърди бивш служител на компанията

Gospodari.com
Gospodari.com
04.10.2021 г.
19
0

Facebook поставя печалбата пред общественото благо, твърди бивш служител на компанията

В интервю за CBS Франсис Хауген, бивша служителка на Facebook, говори за работата на технологичния гигант отвътре. Това се случва дни преди да даде показания пред американските законодатели.

В ефир тя заяви, че е разтревожена от това, което се възприема като политика на компанията. По нейни думи Facebook поставя печалбата пред общественото благо.

"Имаше конфликт на интереси между това, което е добро за обществеността и това, което е добро за Facebook", каза Хауген.

Тя заяви в неделя, че документите, които е събрала и споделила с Wall Street Journal и американските правоохранителни органи, показват, че компанията лъже обществеността, че постига значителен напредък срещу омразата, насилието и дезинформацията.

"Версията на Facebook, която съществува днес, разделя обществата ни и причинява етническо насилие по целия свят".

Хауген добави, че е била назначена на работа към Facebook през 2019 г., след като е прекарала повече от десетилетие в технологичната индустрия, включително в Pinterest и Google.

Съгласила се е да поеме работата само ако може да помогне с мъчителната борбата с дезинформацията. По нейни думи въпросът е личен - загубила е връзка с приятел, след като са започнали да комуникират онлайн.

Токсичен

В интервюто бившата служителка разказва още, че съвсем скоро, след постъпването си на работа, е установила, че Facebook няма желание да предприеме необходимите действия за решаване на проблема, въпреки че разполага с ресурса и инструментите.

"Никой във Facebook не е злонамерен. Марк Зукърбърг никога не е имал за цел да създаде платформа на омразата", добави тя. Но според нея ефектите от избора, който прави компанията като остава пасивна, са сериозни.

Технологичният гигант доказа, че би могъл да направи повече за решаването на проблема с фалшивите новини, когато промени политиката на съдържанието си за няколко седмици около изборите в САЩ през 2020 г. Като компанията умишлено е приоритизирала политическото съдържание в своя Newsfeed.

Скоро обаче са се е върнали към старите алгоритми, които ценят цифрите над всичко друго. Ход, който според Хауген е допринесъл за бунта на 6 януари в Капитолия. "Facebook осъзна, че ако променят алгоритъма, за да бъдат по -безопасни, хората ще прекарват по-малко време в сайта, ще кликват върху по-малко реклами и ще печели по-малко пари".

Бившата служителка е призована да свидетелства пред Конгреса във вторник за проучванията и друга информация, събрана от времето когато е работила там.

Миналата седмица пред законодателите се яви Антигона Дейвис, глобален ръководител по безопасността на Facebook. Той беше призован след доклад на Wall Street Journal, който разкри, че Instagram е научил от собственото си проучване, че може да има вредно въздействие върху децата и е неглижирал проблема.

Instagram е токсичен за младото поколение, Зукърбърг неглижира проблема

В писмено изявление пред Wall Street Journal, говорителят на Facebook Анди Стоун отхвърли обвиненията. "Предположението, че насърчаваме лошо съдържание и не правим нищо просто не е вярно".

Facebook поставя печалбата пред общественото благо, твърди бивш служител на компанията

Източник: The Guardian

Интервюто може да видите във видеото по-горе!

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.