Сигнализирай!

Повече от 215 000 деца са били сексуално малтретирани от френски духовници, разкри разследване

Gospodari.com
Gospodari.com
05.10.2021 г.
16
0

Повече от 215 000 деца са били сексуално малтретирани от френски духовници, разкри разследване. То е цитирано от CNN. Проучването е проведено като част от разследване на злоупотреби в рамките на Църквата.

Изводите

Според доклада, 216 000 непълнолетни са били малтретирани между 1950 и 2020 г . Този брой нараства до приблизително 330 000, като включва жертви на насилници, които не са духовници, но имат други връзки с Църквата. Пример за това са католически училища и младежки програми, според Жан-Марк Сове, председател на Независимата комисия за сексуално насилие в Църквата (CIASE), която е автор на доклада.

Шокиращи кадри показват как учителки малтретират и обиждат ученичка в клас в село Горно Драглище (видео)

Според изчисленията, между 2900 и 3200 насилници са работили във Френската католическа църква от 50-те години на миналия век от общо 115 000 свещеници и други духовници.

Представяйки констатациите от разследването във вторник, Сове каза, че децата са по-склонни да бъдат малтретирани в рамките на католическата църква, отколкото в държавни училища или в летни лагери или пък в друга среда, различна от семейството.

„Католическата църква е, след кръга на семейството и приятелите, средата, където разпространението на злоупотреби е най-голямо“, каза той на пресконференция.

Проблемът е системен и сексуалното насилие не се ограничава само до „няколко черни овце, които са се отклонили от стадото“, коментира Сове пред CNN преди публикуването на доклада. "Когато беше уведомена за злоупотребите, Църквата не предприе строгите мерки, необходими за защита на децата."

По-рано тази година той посочи, че се опасява, че е "много възможно жертвите да достигнат поне 10 000". Но сега се смята, че крайният брой на малтретирани непълнолетни е над 30 пъти по-висок от тази ранна оценка.

Злоупотребата с непълнолетни в църквата представлява близо 4% от цялото сексуално насилие във Франция, посочи още Жан-Марк Сове. По-голямата част от случаите са между 1950 и 1968 г., но въпреки това таиз практика продължава и до днес.

Повече от 215 000 деца са били сексуално малтретирани от френски духовници, разкри разследване
Жан-Марк Сове
"Проблемът все още е тук"

Разследването е поръчано през 2018 г. от френски католически духовни групи. То се финансира от Конференцията на френските католически епископи, но членовете не получават заплащане и не получават инструкции от Църквата. На комисията беше разрешен достъп до архива на епархии и религиозни институции.

Сове, бивш държавен служител, е оглавил 21-членна интердисциплинарна група от експерти от различни религиозни среди, за да изготви доклада на CIASE. Той е събрал директни показания от близо 6500 души, което е довело до идентифицирането на 2700 жертви на злоупотреба, каза Сове, добавяйки, че още 4800 са идентифицирани чрез претърсване на църковните архиви и изрезки от пресата.

След намесата на Eвропейския съд по правата на човека, обезщетиха момичето малтретирано от полицай

Реакции

Докладът ще „промени всичко“, коментира Катрин Дал, ръководител на комуникациите на Епископската конференция на Франция (CEF). "Това е много важен момент за хората, които са били малтретирани. Това е важен момент за Църквата във Франция."

Църковните власти изпратиха съобщение, което да бъде прочетено във всяка енория в страната по време на неделната литургия, в което се казва, че публикуването на доклада „ще бъде тест за истината и труден и сериозен момент“.

Католическата църква във Франция предприе редица стъпки за справяне с бича на сексуалното насилие през последните години. През 2019 г. Парижката епархия подписа протокол с прокурора на града, за да позволи разследване на предполагаеми злоупотреби, без жертвите да отправят официална жалба до властите.

Повече от 215 000 деца са били сексуално малтретирани от френски духовници, разкри разследване
Препоръки и компенсации

Докладът публикува 45 препоръки, включително преразглеждане на канониte на Църквата.

„Като цяло сексуалните престъпления в Католическата църква се свързват с шестата заповед „Не прелюбодействай“, обяснява Сове. Той каза, че докладът на комисията препоръчва „Църквата да обърне внимание на факта, че сексуалното насилие и изнасилването, по-специално, са дело на смъртта, което в действителност попада под заповедта „Не убивай“.

В обобщението на доклада се казва, че „засилването на присъствието на светски фигури и жени, особено в сферите на вземане на решения на Църквата, изглежда не само полезно, но и необходимо“, и се предлага „психологическа оценка“ за младите свещеници.

Ватиканът преработи своите канони през юни, за да разшири изрично забранените сексуални престъпления и, по думите на папа Франциск, „да намали броя на случаите, в които налагането на наказание е оставено на преценката на църковните власти“.

Авторите на доклада също препоръчват на Църквата да въведе механизъм за компенсиране на жертвите на сексуални злоупотреби, извършени от нейното духовенство.

Повече от 215 000 деца са били сексуално малтретирани от френски духовници, разкри разследване
„Ще умра с травмата от случилото се“

Една от хилядите жертви, които са свидетелствали пред комисията, е Кристиан Дюброй, който сега е на 65 години.

„Педофилията е перфектното престъпление, защото е единственото, за което престъпникът е сигурен или почти сигурен, че жертвата няма да докладва“, каза той пред комисията в публични показания.

Старши помощник на министрите на френското правителство преди пенсионирането си, Дюброй е израснал недалеч от Лион. Той казва, че е бил срамежливо и ученолюбиво дете в обикновено семейство.

Насилникът на Дюброй се е вмъкнал в семейния кръг под прикритието да насърчи образованието на талантливото момче, разказва той. Всеки четвъртък той го е вземал, уж за да посещават заедно исторически обекти.

Мъжът описва проникването на насилника си в семейството му като „паяжина, която те улавя“.

Той си спомня, че е бил малтретиран в хола на семейството си, докато родителите му са работили в магазина си по-долу. И споделя, че насилието е продължило девет месеца, започвайки от 11-годишна възраст и е продължило след 12-ия му рожден ден.

„Ще умра с травмата от случилото се, въпреки че беше преди повече от половин век“, добавя мъжът.

Повече от 215 000 деца са били сексуално малтретирани от френски духовници, разкри разследване

Източник: CNN

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.