Сигнализирай!

Уволненият заради побоя над протестиращи главен секретар на МВР стана директор на Столичния инспекторат

Gospodari.com
Gospodari.com
05.10.2021 г.
43
0

Уволненият заради побоя над протестиращи главен секретар на МВР стана директор на Столичния инспекторат. Ивайло Иванов беше освободен от служебното правителство заради насилието над протестиращи. Наскоро обаче той е бил назначен за директор на Столичния инспекторат, пише общинският съветник и журналист Иво Божков, позовавайки се на информация от самата институция.

https://www.facebook.com/yvobojkov/photos/a.769588823083967/4542626719113473/

Иванов бе освободен от служебния министър Бойко Рашков заради полицейско насилие на протестите през лятото на 2020 г.

Припомняме ви кадри от полицейското насилие по време на протестите.

Решението на столичния кмет Фандъкова да го вземе за шеф на инспектората идва месец след новите шокиращи разкрития, направени от временната парламентарна комисия, за бруталните побои над протестиращи.

Назначен е тихомълком, няма данни за конкурс

Ивайло Иванов вече е вписан и в сайта на Столичен инспекторат в рубриката "Контакти". На въпрос защо това не е официално обявено със съобщение до медиите, от инспектората твърдят, че не е практика такава информация да се изпраща до медиите.

Уволненият заради побоя над протестиращи главен секретар на МВР стана директор на Столичния инспекторат

На 5 юли т.г. почина дългогодишният ръководител на Столичния инспекторат Веска Георгиева. До преди дни длъжността временно заемаше неин заместник.

Ивайло Иванов за полицейското насилие

Ивайло Иванов беше сред първите освободени от МВР през месец май, когато встъпи в длъжност служебното правителство. В мотивите, посочени от Министерския съвет, пише:

"Правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи - главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, се предлага да бъдат прекратени във връзка с нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, като и в липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото."

Министерският съвет посочва, че при неутрализиране на протеста служителите на МВР са допуснали грешки от организационен и тактически порядък. В същото време комисар Иванов твърди, че операцията на полицейските органи е била "перфектно организирана" и са се справили "професионално". Въпреки това вечерта на 2 септември 2020 г. в столицата напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира. Бяха допуснати сблъсъци, се казва още в мотивите. Отбелязва се, че са пострадали лица с агресивно поведение, но също така и мирни протестиращи граждани и журналисти.

Адвокати: Почти всички арестувани на 2 септември протестиращи са пуснати заради липса на доказателства (РЕПОРТАЖ)

Ивайло Иванов беше назначен за главен секретар на МВР през декември 2018 година. Преди това ръководеше столичната полиция. От 1999 г. е заемал ръководни длъжности в структурата на МВР, сред които полицейски командир и началник група в СДВР, директор на регионална дирекция Гранична полиция - Драгоман и др.

Уволненият заради побоя над протестиращи главен секретар на МВР стана директор на Столичния инспекторат
Каква отговорност ще носи Ивайло Иванов в Столичния инспекторат?

Столичният инспекторат е звено на Столична община. Неговата задача е да подпомага изпълнението на контролните функции на кмета на Столична община, на чието пряко подчинение е. От години именно Столичния инспекторат е институцията, към която се отнасят повечето проблеми, свързани с инфраструктурата на София.

Незаконно сметище тормози жители на столичен квартал (РЕПОРТАЖ)

Инспекторатът осъществява контрол по спазването от страна на всички фирми и физически лица на територията на Столична община на нормативните актове на Столичен общински съвет. Той следи и за спазването на законите и подзаконовите нормативни актове, както и на договори, по които страна е Столичната община.

Уволненият заради побоя над протестиращи главен секретар на МВР стана директор на Столичния инспекторат

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.