Сигнализирай!

Съдът на ЕС глоби Полша с 1 млн. евро на ден заради спорната съдебна реформа

Gospodari.com
Gospodari.com
27.10.2021 г.
13
0

Съдът на Европейския съюз наложи на Полша глоба от 1 милион евро за всеки ден, в който не изпълнява решението му да разпусне Дисциплинарната камара към Върховния съд, съобщи Свободна Европа, цитирайки Reuters.

Налагането на глобата беше поискано от Европейската комисия след като Варшава отказа да се съобрази с решение на Съда на ЕС от юли. Полша ще дължи глоба за всеки ден от постановяването на решението на Съда до момента, в който го приложи.

Съдът на ЕС глоби Полша с 1 млн. евро на ден заради спорната съдебна реформа

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки. Снимка: AFP
Предисторията

През юли Съдът на ЕС нареди на Полша да разпусне Дисциплинарната камара към Върховния съд с мотива, че тя подкопава независимостта на съдебната система.

Според критиците на управляващите в Полша институцията е създадена като инструмент за налагане на политическо влияние върху съдиите. Те смятат, че няма гаранции за независимостта и безпристрастността на членовете на Камарата, която има право да уволнява магистрати.

Правителството във Варшава каза, че ще прекрати съществуването на Дисциплинарната камара, но не го е направило до момента.

Съдът в Полша обяви някои закони на ЕС за противоконституционни (видео)

Спорната съдебна реформа

Спорът между Варшава и Брюксел по повод Дисциплинарната камара е част от продължителното противопоставяне във връзка със спорната съдебна реформа на управляващите от „Право и справедливост“ в Полша.

Конфликтът ескалира след като полският Конституционен трибунал отхвърли предимството на европейското законодателство над националното.

Това доведе до многохилядни протести на поляци в защита на еврочленството на страната, както и до остри реакции от Европейската комисия и останалите държави членки.

Брюксел предупреди, че Полша е заплашена от това да не може да се възползва от парите, предвидени за нея по Плана за възстановяване и устойчивост след пандемията.

Съдът на ЕС глоби Полша с 1 млн. евро на ден заради спорната съдебна реформа

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.