Сигнализирай!

Появи се 120-годишен сертификат за ваксинация от Османската империя (снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
28.10.2021 г.
21
0

Сертификат за ваксинация е бил въведен още в Османската империя, пише Dir.bg.

Главният секретар на Главното мюфтийство у нас Джелал Фаик показа снимка на документа, който се намира в Държавния дигитален архив в Истанбул.

снимка Dir.bg

Сертификатът е от 1900 г., издаден от Османската държава на Константин, 22-годишен християнин от град Аматия, в северната част на Турция. Младият мъж, който тогава се е ваксинирал срещу едра шарка, е бил бояджия по професия.

И Адолф Хитлер се сдоби със зелен сертификат (снимки)

"Да се види, че това не ни е за първи път. Това сме го играли преди един век! Да видят хората, че е имало ваксинация и преди един век. Да се види, че благодарение на науката сме успели да предотвратим това целият свят да измира от едра шарка. И сега в момента го изживяваме същия период", коментира пред Dir.bg Фаик.

История

Всъщност, по времето на Османската империя вариолата е сред най-разпространените инфекциозни болести. От писмото на лейди Монтагю, съпругата на британския посланик там тогава, в Турция ползват още от 19-и век своеобразна "ваксинация" срещу едрата шарка, взаимствана от Китай.

Тя пренася метода в родината си след завръщането на семейството от дипломатическата мисия на съпруга. А Великобритания е и родина на съвременната ваксина срещу вариола, открита от британския лекар Едуард Дженар.

Джелал Фаик призовава историците да отворят архивите и със силата на автентичните факти да убеждават хората, че се ваксинираме вече от един век.

"Естествено, че никого не можем насила да принуждаваме, но трябва разумът все пак да надделее. Може да си против да се ваксинираш, но не го прави така истерично, показно, да протестираш! Това си е твое право, не се ваксинирай, но защо да повлияваш на останалите хора, колебаещи се какво да направят?", пита се той.

снимка Dir.bg

"Точно преди един век и тогава човечеството оцеля, благодарение на науката, и сега ще оцелее. Ваксините са единственото спасение на този етап", категоричен е главният секретар на Мюфтийството.

"Никой не иска да ви чипира, кастрира или умори! Така, че обърнете внимание на здравето си, ако не на вашето, поне на близките и родителите", допълни още Фаик.

Появи се 120-годишен сертификат за ваксинация от Османската империя

Източник: Dir.bg

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.