Сигнализирай!

Мръсната тайна на стрийминга: как гледането на топ 10 на Netflix създава огромно количество CO2

Gospodari.com
Gospodari.com
30.10.2021 г.
17
0

Мръсната тайна на стрийминга: как гледането на топ 10 на Netflix създава огромно количество CO2? Отговорът търси The Guardian.

Оказва се, че въглеродният отпечатък на феновете, гледащи Netflix в продължение на месец е колкото на кола, караща на разстояние до Сатурн.

Най-голямата платформа за видеосподеляне YouTube също оставя траен отпечатък. Той надминава количеството произведени парникови газове в шотландския град, в който световните лидери ще се съберат в неделя на срещата на върха за климата Cop26.

Повечето екологични кампании се концентрират на сектори като авиация, автомобилизъм и храна. В същото време популярността на Disney+ и Netflix расте. А с нея и въпросът как това оказва влияние на околната среда.

Стрийминг услугите увеличават въглеродните емисии

Какво включва стриймването на видео?

Всяка дейност по веригата за стриймване на видео използва енергия. Като започнем от огромните разстояния, през които преминава сигналът до устройствата, на които гледаме, всяка стъпка се нуждае от електричество. А по-голяма част от него се генерира, отделяйки вредни емисии.

"Изненадващо голям екологичен ефект има гледането на видеа в платформите", казва Дом Робинсън, основател на " Greening of Streaming". "Хората говорят за интернет трафика и необходимостта от стийминг платформите без да се замислят за тяхното въздействие. Рядко се коментира и алтернативен начин на доставяне на енергия за тях".

Мръсната тайна на стрийминга: как гледането на топ 10 на Netflix създава огромно количество CO2
Един потребител генерира около 100 грама въглероден диоксид само за час

Netflix са измерили този въглероден отпечатък и отбелязват, че европейците отделят около 55 грама CO2 на час. Това е колкото произведения вреден газ от автомобил за 300 метра.

Така илиза, че потребителите на Netflix произвеждат въглероден диоксид, гледайки само 10 шоу програми в платформата, колкото автомобили, пропътували 1,8 милиарда километра с кола.

Stranger Things.

При YouTube положението е сходно. Учени от Бристолския университет изчисляват, че потребителите на платформата са генерирали над 11 милиона тона вредни емисии за година през 2016. Предвид ръста на потребителите на платформата за видеосподеляне от 1,4 милиарда тогава до 2,4 милиарда сега, въглеродният отпечатък се е увеличил драстично.

По-рано през тази година Netflix си постави за цел да постигне нулев въглероден отпечатък до края на 2022 година. Подобна е целта и на други компании в Силиконовата долина - Microsoft, Apple and Facebook. Във Великобритания компании като ВТ, ВВС и Sky обещават да намалят емисиите си до нула през 2030 година.

Мръсната тайна на стрийминга: как гледането на топ 10 на Netflix създава огромно количество CO2

Източник: The Guardian

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.