Сигнализирай!

Списъци с ЕГН и други лични данни бяха разпилени по булевард в София (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
02.11.2021 г.
21
0

Списъци с ЕГН и други лични данни бяха разпилени по булевард в София, съобщава БНТ.

Това е станало на бул. "Александър Стамболийски".

На самите документи е изписано и логото на Националната здравноосигурителна каса. При пристигането на място на екип от медията, част от документите вече са били събрани от почистващата фирма на район "Красна поляна".

Списъци с ЕГН и други лични данни бяха разпилени по булевард в София

Не е получен сигнал към район „Красна поляна“, но въпреки това направихме проверка по случая. В районната администрация няма изгубени или изхвърлени лични данни на хора. Почистващата фирма за районна е видяла разпилените листове, книги, и учебници и е разпоредила почистване, без да знае, че са лични данни.

От националната телевизия са потърсили столичната здравноосигурителна каса. Оттам са отговорили следното:

"СЗОК не разполага с информация как тези листове са се озовали на посоченото от Вас място. Вероятно става дума за пациентска листа на общопрактикуващ лекар. Бихме искали да подчертаем, че общопрактикуващите лекари предоставят на здравноосигурителната каса своите пациентски листи единствено на електронен носител и здравната каса не носи отговорност за документацията на лекарите. В здравната каса се съхраняват по надлежния ред само формите за избор и преизбор на пациентите".

Списъци с ЕГН и други лични данни бяха разпилени по булевард в София

На въпрос дали ако лекар изхвърли списъци с личните данни на своите пациенти, подлежи на санкция, адвокат Мариана Митова обясни:

- Да, подлежи на имуществена санкция и глоба, които са доста сериозни в конкретния случай. Още повече, че това, което вие ми представихте да се запозная, е доста голямо количество данни на лица, които е обработвал, евентуално, ако говорим за личен лекар, тъй като видях и ЕГН, видях и три имена, адрес и телефонен номер и има доста. Не става въпрос за един двама или петима души. Така че това е едно съществено нарушение."

Списъци с ЕГН и други лични данни бяха разпилени по булевард в София

Списъци с ЕГН и други лични данни бяха разпилени по булевард в София.

Източник и видео: БНТ, "Денят започва"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.