Сигнализирай!

Отказаха достъп до конференцията Cop26 на министър в инвалидна количка

Gospodari.com
Gospodari.com
03.11.2021 г.
20
0

Отказаха достъп до конференцията Cop26 на министър в инвалидна количка.

Министърът на енергетиката и водните ресурси на Израел се казва Карин Елхарар. Елхарар има мускулна дистрофия и използва инвалидна количка. Точно тази причина не ѝ осигури достъп до конференцията COP26 (събрание на лидери от всички държави за преодоляване на климатичната криза).

Елхарар се налага да чака два часа навън, след като организаторите отказват позволение да влезе в комплекса с превозното средство, с което е дошла. Тя коментира отказа за настаняването като "възмутителен".

Джонсън се извинява след като беше отказан достъп до Cop26 на министър в инвалидна количка.

Организатори са предложили на министъра шатъл, с който да се придвижи до срещата. Оказва се, че въпросният шатъл не е достъпен за инвалидни колички. Това принуждава Елхарар да се върне в хотела си в Единбург.

Министърът пише публикация в Twitter: "Дойдох на Cop26, за да се срещна с моите колеги от цял свят и да помогна в общата борба срещу кризата свързана с климата. Тъжно е, че ООН насърчава достъпа за хора с увреждания през 2021 г., а не осигурява достъп на такива хора за собствените си събиятия."

Борис Джонсън съжалява за "объркването"

По-късно Борис Джонсън се извини лично на Елхарар. Той каза, че съжалява за "объркването".

Българин покори Черни връх в инвалидна количка на ток (снимки)

Организаторите на Cop26 също се извиниха в социалните мрежи: "Отказът на министър Елхарар да присъства на конференцията беше истинска грешка и ние се извиняваме за това. Ще се радваме да присъства на Cop26 днес".

Пред BBC News министърът споделя, че на срещата във вторник е пристигнала "много лесно" и това е било "съвсем различно преживяване".

Джонсън се извинява след като беше отказан достъп до Cop26 на министър в инвалидна количка.
Джордж Юстис също отправя извинения

Джордж Юстис, който е министър на Обединеното кралство, също отправи своите извинения. Юстис споделя, че е станало недоразумение от страна на организаторите. Те не са били предварително наясно с изискванията на Елхарар и не са направени правилните разпоредби на самия вход.

"Знам, че на другите входове има осигурен достъп за инвалидни колички. Точно входът, на който Елхарар пристигна, нямаше.", казва Джорд Юстис.

Пред Ynetnews.com Елхарар казва, че организаторите са били блокирали всички начини за достъп и са я оставили навън. "Беше невъзмножно да вляза с кола, а нямаше как и да измина пеша това разстояние. Дойдох с определени цели и не можах да ги постигна днес. Надявам се да имам други възмножности."

"Искрено се надявам, че тази случка ще бъде като урок." ООН призовава всички да действат с международната конвенция и да правят всички места достъпни.

Източник: Тhe Guardian

Видео: Twitter

Отказаха достъп до конференцията Cop26 на министър в инвалидна количка

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.