Сигнализирай!

Започват експерименти върху хора на ваксина против рак на гърдата

Gospodari.com
Gospodari.com
04.11.2021 г.
23
0

Започват експерименти върху хора на ваксина против рак на гърдата, пише Business Insider.

Кливландската клиника съобщи във вторник, че започва тестване на ваксини срещу рак на гърдата. До момента лечението на това заболяване беше само едно - отстраняване на засегнатата материя.

Досега експериментите за създаване на подобни ваксини се провеждаха само лабораторно и върху животни. Това ще е първият подобен опит с хора. Той вече е официално разрешен от Американската агенция по лекарствата.

В изпитанието ще се включат както хора, които са се преборили със заболяването, така и здрави, но в риск. Така ще се провери устойчивостта им на BRCA1 мутации.

"Надяваме се, че това ще бъде ваксина за дълготрайна претенция. Така можем да спасим милиони жени от тежкото заболяване". Това споделя д-р Томас Бъф от Кливландския институт по ракови заболявания и ръкоовдител на изследването.

Участниците ще получат три дози

15% от заболелите от рак на гърнета миналата година са починали до 5 години след поставянето на диагнозата. Най-голяма част от тях са афро-американки с BRCA1 мутация на заболяването.

При тях се среща един специфичен протеин на млечна основа. Той се произвежда от организма заедно с кърмата.

Започват експерименти върху хора на ваксина против рак на гърдата

Ваксините ще атакуват точно този протеин. Целта им е да подсилят имунната система и тя да се справи сама с него. Дозите от ваксината ще позволят на организма да различава този протеин и да се справя с него.

Кой ще се включи в експеримента?

Проучването ще включва 18 до 24 пациенти, които са преборили начална статия на рак на гърдата през последните три години. Те ще получат три дози от ваксините - през 2 седмици. Първата ще е малка, последната - най-голяма. По време на експеримента те ще бъдат под постоянно наблюдение.

"След като разберем какво количество от ваксината трябва да прилагаме, ще измерим влиянието й върху имунната им система", казва ръководителят на проучването.

Експериментът е планирано да продължи до септември 2022 година. Той е финансиран от Американския департамент за защита.

"Стратегията за откриване на ваксини е потенциално решение за много тумори и ракови заболявания", добавя ръководителят на разработката.

"Откриването на ваксината срещу рак ще реши проблема на милиони хора по света. Така ще се справим и с демографския аспект на коварните заболявания", завършва той.

Започват експерименти върху хора на ваксина против рак на гърдата

Източник: Business Insider

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.