Сигнализирай!

Българите са слабо защитени от дезинформацията и онлайн манипулирането

Gospodari.com
Gospodari.com
08.11.2021 г.
23
0

Българскоговорящите граждани на ЕС получават в много по-малка степен защита срещу онлайн манипулиране, отколкото потребителите на английски език, само защото платформите дават приоритет на английското съдържание. Това е недопустимо.

Подобна е ситуацията и с латвийски, гръцки или дори френски или немскоговорящите.

„Поразително е колко много политики за намеса се използват само за съдържание на английски език или на много ограничен брой езици“, изтъква евродепутатка от Европейската народна партия (ЕНП) Сандра Калниете.

Българите са слабо защитени от дезинформацията и онлайн манипулирането

Нейният проектодоклад е посветен на външната намеса, включително дезинформацията във всички демократични процеси в ЕС. Документът ще се обсъжда утре в специално създадената ресорна комисия в Европейския парламент. Очаква се той да бъде гласуван в пленарна зала през януари 2022 г.

Скритото финансиране на политически дейности от чуждестранни донори

Особено внимание в проектодоклада е отделено на скритото финансиране на политически дейности от чуждестранни донори. Според солидни доказателства това е ставало по време на кампаниите за избори и референдуми в европейските страни.

Тези злонамерени операции излагат на риск честността на изборите, организирани в ЕС. Такива дейности внасят нелоялна конкуренция между партии и кандидати при разпределянето на допълнителни ресурси на някои от партиите, обикновено антиевропейски. Тези ресурси не се отчитат в официалните декларации за предизборната кампания.

България е последна в ЕС по медийна грамотност и най-благодатна за дезинформация

Доклад на Алианса за гарантиране на демокрацията

Над 300 милиона долара вече са прехвърлени в 33 държави през последното десетилетие от Русия, Китай и други авторитарни режими, се твърди в проектодоклада. Сандра Калниете се позовава на Алианса за гарантиране на демокрацията (АГД) – американска организация, ръководена предимно от бивши високопоставени служители на разузнаването и Държавния департамент на САЩ.

Според доклад на АГД целта на трансфера на парите е намеса в демократичните процеси, което е станало над 100 пъти. Половината от тези случаи са действия на Русия в Европа.

При това някои от тези операции дори не са незаконни. Те се радват на многото вратички, съществуващи между държавите членки на ЕС. Разпоредби в националните им избирателни закони, свързани с финансирането на политически дейности, не са хармонизирани на равнище ЕС.

Друг набор от инструменти, с които разполагат чужди държави, желаещи да се намесят във функционирането на ЕС, е намесата чрез хора, предупреждава Калниете.

Така се стига до заграбването на публични средства от елита и кооптирането. Най-известната форма на това явление е наемането на бивши европейски политици и държавни служители на високо ниво от компании, контролирани от чужди държави, в замяна на техните знания, придобити по време на мандати на обществени длъжности или функции. Знанията на тези хора, често основани на поверителна информация и контакти, след това се използват за сметка на ЕС и стратегическите интереси на неговите държави членки.

Контрол върху университетите, училищата, както и на културните и религиозни центрове

Друга форма на намеса чрез хора е нарастващото влияние и в крайна сметка контрол върху университетите, училищата, както и на културните и религиозни центрове от агенти на чужди държави. Така например Институтите „Конфуций“, отскоро наричани Центрове за езиково обучение и сътрудничество, се стремят да контролират всички видове изследвания, начини на преподаване или дори културни изложби, свързани с Китай в много европейски университети и музеи.

Русия прави същото чрез православните църкви.

Тази форма на намеса до голяма степен се възползва от усилията за контрол на националната диаспора, живееща в рамките на ЕС. Това представлява потенциален огромен лост в различните слоеве на европейските общества. Тези усилия също имат за цел да заглушат политическите противници, живеещи в чужбина.

ЕС и неговите страни членки трябва да създадат надеждни инструменти за възпиране, се казва в документа. И се изтъква, че сега те всъщност нямат някакъв специфичен режим на санкции, свързани с чужда намеса и кампании за дезинформация, организирани от участници от чужда държава.

Българите са слабо защитени от дезинформацията и онлайн манипулирането

Източник: КлубZ

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.