Сигнализирай!

В София повечето родители избраха тестовете за Covid-19 (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
09.11.2021 г.
28
0

В София повечето родители избраха тестовете за Covid-19, пише в.Сега.

Това сочат първоначалните сондажи из училища в столицата. Обобщена картина за страната просветното министерство ще има утре. Тогава регионалните управления на образованието ще докладват на МОН получените от училищата данни.

Родителите на учениците от 1 до 4 клас, които се обучават дистанционно, имаха срок до 12 ч. днес да декларират писмено дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти седмично, за да могат да учат присъствено. В редица училища в столицата процентът далеч надхвърля 50 на сто съгласни родители от паралелка. Толкова е прагът за връщане на съответния клас в присъствено обучение. От 242 училища в столицата, които обучават деца в начален етап, само 11 ще останат онлайн поради недостатъчно съгласни родители. Това показват даннни на РУО-София, цитирани от Би Ти Ви.

Детайли по училища

В 119-то училище "Акад. М. Арнаудов" например 91.4% от родителите са пожелали децата им да се обучават присъствено. 14.1% няма да позволят да се тестват в училище. "На 10 ноември ще се тестват и учат присъствено 424 ученици в начален етап. 67 ще продължат в обучение от разстояние в електронна среда", написа директорът му Диян Стаматов във фейсбук. Това означава по около 3-4 деца от паралелка, които ще останат да учат дистанционно.

В 51 училище "Е. Багряна" съгласие за тестване са дали 86% от родителите на децата от 1 до 4 клас. Това съобщи директорът му Асен Александров.

В 18 СУ "Уилям Гладстоун" 75% от родителите са декларирали, че са съгласни децата им да бъдат тествани. В сряда в клас се очаква да влязат около 650 деца, а 120 да продължат да учат от къщи.

Около 90% от родителите са дали съгласие за тестване на децата им и в 23-то СУ "Жолио Кюри".

В 8-о СУ "Васил Левски" присъственото обучение ще започне от следващия вторник, за да има повече време за подготовка за тестването и за предстоящите в неделя избори.

СТАРТ

"До момента тестовете за учениците са разпределени в няколко области, като приоритет бяха по-отдалечените такива. За съжаление обаче до сряда не всички области ще получат тестове", коментира пред Нова тв министърът на образованието Николай Денков. По думите му следващата партида от 200 хиляди теста се намира на границата, но не е ясно кога тя ще бъде разпределена към нуждаещите се области, тъй като всичко зависи и от доставчиците. "Няма нищо фатално в това, че тестовете няма да пристигнат навреме. Не е казано, че задължително всички ученици трябва да се завърнат в клас от сряда", обясни министърът. 

В София повечето родители избраха тестовете за Covid-19
В ОЧАКВАНЕ

Директори, учители и родители цял ден днес очакват съвместната заповед на МОН и МЗ, която да уточни детайлите по тестването в училищата. Междувременно, 545 училищни директори от страната поискаха промени в заповедта на МЗ за правене на тестове в училище. Според тях тестването трябва да се прави от родителите, а не на работещите в системата на средното образование да бъде вменявана важна задача, каквато е тестването.

Пътуващите ученици, които правят тестовете си в училище, са потенциални заразители, защото пътуват повече от 15 минути в автобус, изтъкват директорите. Те посочват още, че множеството учители отказват да извършват тестването, независимо от предложеното заплащане, и са силно обезпокоени за собственото си здраве и живот. Освен това директорите не могат да задължат никого от персонала да изпълнява задължения, извън неговите функционални такива. Множество родители не искат да тестват децата си сами и в същото време не искат учителите и доброволци да тестват децата им, допълват директорите, които изтъкват и липсата на медицински специалисти за тестването в учебните заведения.

"За да се случи по този начин връщането на учениците, има още няколко условия. Нас нищо не ни притеснява, но искахме да алармираме обществото, че родители, учители и всички, които ще участват в този процес на тестване, доброволно стават медицински лица. Това няма как да се случи със заповед, а става на доброволен принцип", каза пред Нова тв председателят на синдикат "Образование" д-р Юлиян Петров. Той посочи, че учителите, които се включват в процеса, ще получават по 50 лв. Петров предлага да има избор - където има сформирани групи, да се тества в училището, но ако има възможност, тестовете да се правят вкъщи. "Това ще спести на детето ситуацията да излезе положително пред съучениците си", предупреди той.

Юридическият поглед над ситуацията

"Всички знаем, че за да излезем от тази ситуация, трябва да има мерки. Тези родители нямат научни аргументи защо не са съгласни. Това е безумие", смята адвокатът по медицинско право Мария Петрова пред Нова тв. "Имаше хора, които говориха в публичното пространство, че няма епидемия и това е просто грип. Те успяха да втълпят на голяма част от нашето население, че това наистина е така. Щадящите тестове са ориентировъчни. Те не могат да се сравняват с PCR или бързите антигенни тестове. Знам, че ни е трудно на всички, но ситуацията е извънредна", заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов.

В София повечето родители избраха тестовете за Covid-19

Източник: в.Сега
Видео: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.