Сигнализирай!

София вече има интерактивна карта с над 5,5 милиона дървета

Gospodari.com
Gospodari.com
09.11.2021 г.
73
0

София вече има интерактивна карта с над 5,5 милиона дървета, показват данни на СофияПлан.

От общинското дружество са изготвили интерактивна карта с всички дървета в столицата, която можете да видите тук.

В София има над 5,5 милиона дървета (карта)
За идеята и целта на проекта

Картата на дърветата в Столична община, изготвена от Софияплан, цели да подпомогне съществено процеса по изработка на публична картотека на дълготрайната растителност. Картата е създадена чрез автоматичната индексация. Тя предоставя отворени ГИС данни, които могат да улеснят включването на гражданите в процесите по мониторинг, планиране и стопанисване на дълготрайната растителност на общината.

Картата съдържа базова информация с висока степен на достоверност (около 80% точност) за почти всички дървета, намиращи се на територията на СО. На база данните, събрани в хода на проекта е изведена статистика за дълготрайната растителност по административни райони, градоустройствени единици, устройствени зони на Общия устройствен план, типове растителност (паркова, улична, дворна) и др.

Резултатът показва, че в Столична община има над 5,5 милиона дървета, като над 640 хиляди от тях се намират на територията на град София.

Картата търпи множество бъдещи подобрения. Тя представлява минималното необходимо информационно начало на пътя към цялостно и детайлно познаване на дълготрайната дървесна растителност в Столична община, пишат още от СофияПлан.

Разработеният процес по разпознаване на дървета от високорезолюционни ортофото изображения е преизползваем. Той може да послужи и на други общини при описването на дълготрайната растителност, или други обекти, намиращи се на териториите им.

София вече има интерактивна карта с над 5,5 милиона дървета
Защо това е важен проект?

Проектът дава възможност да се проследи по какъв начин се развива растителността в София. Така след години ще може да бъде отчетено дали столицата е станала по-зелена, или природата е все по-често мираж. Състоянието на дърветата и зелените площи също може да се проследи. В града с най-мръсен въздух в Европа дърветата са белите дробове, за които трябва да се грижим.

По проекта работиха десетки доброволци. В продължение на месеци те описваха дърветата в столицата. Проверяваха и тяхното състояние, за да бъдат данните максимално точни. Така днес София може да се похвали с карта, която е с над 80% точност. Но работата по доусъвършенстването ѝ ще продължи.

Колко дървета има в други европейски столици?

Решихме да проверим колко са дърветата в други европейски столици. По официални данни в Лондон те са около 8 милиона. В немската столица Берлин те са едва около 430 000. В Париж те са около 485 000. Така София се оказва сред най-зелените европейски столици.

София вече има интерактивна карта с над 5,5 милиона дървета

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.