Сигнализирай!

Забраниха на учителите да обиждат ученици

Gospodari.com
Gospodari.com
17.11.2021 г.
19
0

Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови, че обиждането на ученици от страна на учители е недопустимо, съобщава NOVA.

Това се отнася дори в случаите на закъснение или други дисциплинарни нарушения. 

Мъже учители сложиха поли в солидарност с ученик, изключен заради носенето на пола (снимки)

Забраниха на учителите да обиждат ученици с постановление на Европейския съд

В документа се казва, че през септември 2011 г. ученик в хърватска държавна гимназия е бил три пъти словесно малтретиран от учител по математика.

Ученикът е получил психологическа помощ, като психологът на училището установил, че детето страда от остро тревожно разстройство.

Хърватската прокуратура обаче отказала да повдигне обвинение срещу учителя, който е упражнил насилие.

Националните съдилища са потвърдили решението, след което бащата на ученика е подал жалба до ЕСПЧ.

"Съдът стигна до заключението, че всякакви прояви на насилие или малтретиране от страна на учители и други служители в учебните заведения не са съвместими с правото на децата на образование и със зачитането на личния им живот."

Според съдиите поведението на учителя е нарушило член 8 от Европейската конвенция, който гарантира правото на личен живот.

Те обаче не могат да решат дали отказът на хърватските власти да започнат наказателно производство срещу учителя е бил законосъобразен или е трябвало да се приложат други правни инструменти за неговото наказание.

"Ето защо ЕСПЧ пристъпи към разглеждане на това как твърденията на жалбоподателя са били разгледани в рамките на наличните административни и професионални процедури.

Съдът намира и двете процедури за неефективни, тъй като не са довели до решителни действия за отстраняване на недостатъците в подхода на учителя.

Забраниха на учителите да обиждат ученици с постановление на Европейския съд

Освен това видът на поведението, което се приписва на учителя, и последиците от него за жалбоподателя, са изисквали по-задълбочено проучване, за да се разберат и поправят неговото въздействие и последици", подчертава институцията в решението си. 

Източник: NOVA

Снимки: Pixabey

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.