Сигнализирай!

Носенето на маски намалява заболеваемостта от Covid-19 до 53%, сочи мащабно проучване

Gospodari.com
Gospodari.com
18.11.2021 г.
11
0

Носенето на маски намалява заболеваемостта от Covid-19 до 53%, сочи мащабно проучване.

Носенето на маски е единствената най-ефективна мярка за обществено здраве за борба с Covid, намалявайки заболеваемостта с 53%, показва първото глобално проучване от този вид, цитирано от The Guardian.

Без ваксина срещу Covid-19 повторно заразяване може да има на всеки 16 месеца, сочи изследване

Ваксините предпазват ефективно и спасяват животи, но повечето не могат да гарантират 100% защита. Повечето страни не са успели да имунизират цялото си население, а и все още не е ясно дали препаратите ще предпазват от бъдещите варианти на коронавируса. 

В световен мащаб броят на случаите на Covid-19 достигна 250 милиона тази седмица. Вирусът поразява средно по около 50 милиона души на всеки 90 дни заради новия “Делта” вариант, а хиляди хора губят живота си всеки ден.

Ако ваксиниран се зарази, вероятността от симптоми е минимална, показва ново изследване

След систематичен преглед и метаанализ на нефармацевтични интервенции е установено, че носенето на маски, дистанцията и миенето на ръцете са ефективни мерки за редуциране на новозаразените. А носенето на маски е най-ефективно сред тях. 

Учени от университета Монаш и университета в Единбург смятат, че многостранните мерки, каквито са локдауните, затварянията на границите, училищата и работните места подлежат на допълнителен анализ за потенциалните отрицателни ефекти върху населението. 

Маските ограничават Covid-19, сочи изследване сред 342 000 души (видео)

Социалните и нефармацевтичните ограничения са фактор при овладяването на респираторните инфекции като грипа например, което накара властите в много държави да ги вземат за пример при борбата с разпространението на Covid-19. До днес обаче прегледите не бяха достатъчно стабилни, за да позволят на експертите да направят категорични заключения относно ефективността на подобни мерки при справянето с вируса.

Резултатите от над 30 проучвания от цял свят са анализирани в детайли. Резултатът от тях показва, че рискът от заразяване намалява с цели 53% при носенето на маски и с 25% при спазване на социална дистанция. Редовното миене на ръцете също намалява заболеваемостта с 53%, въпреки че заключенията в случая са базирани върху най-малък брой изследвания.

Подобно детайлно проучване, що се отнася до карантинирането и изолацията, локдауните, затварянията на границите, училищата и работните места, не е приложено, поради разликите в дизайна на изследването, мерките за резултатите и качеството, казаха изследователите.

Носенето на маски намалява заболеваемостта от Covid-19 до 53%, сочи мащабно проучване

Носенето на маски беше прието от много страни в началото на пандемията, но почти две години по-късно много от тях вече са се отказали от някои или всички първоначални изисквания.

Носенето на маски намалява заболеваемостта от Covid-19 до 53%, сочи мащабно проучване

Източник: The Guardian

Снимки: Pixabay

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.