<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98179" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кога ще свърш...

Ако ваксиниран се зарази, вероятността от симптоми е минимална, показва ново изследване

02 Септември 2021
0 6116

Ако ваксиниран се зарази, вероятността от симптоми е минимална, показва ново изследване, публикувано в сряда в медицинския журнал Lancet, пише Свободна Европа.

Изследването потвърждава също, че напълно ваксинираните, които все пак се заразят, е много малко вероятно да стигнат до болница или да се разболеят по-тежко.

“Открихме, че вероятността заразени напълно ваксинирани да почувстват симптоми е наполовина”, пишат учените от King’s College в Лондон.

“Резултатите също показват, че рискът е много по-малък за напълно ваксинираните да се заразят и да изпитват дългосрочно симптоми. Вече е потвърдено, че рискът за заразяване на тези хора изобщо е по-нисък”.

Ако ваксиниран се зарази, вероятността от симптоми е минимална, показва ново изследване

Не, ваксинациите не отслабват имунната система

Въпреки че повечето хора прекарват COVID-19 за няколко седмици, някои карат т.нар. дълъг COVID, който може да продължи и месеци. Сред дългосрочните симптоми са отпадналост, трудно дишане, загуба на концентрация, кашлица, болка в гърдите, загуба на вкус или обоняние, главоболие.

Проф. Тим Спектър от King’s College е ръководител на изследването. Според него ваксинацията намалява риска за COVID-19 по два начина.

“Първо, като намалява риска от появата на симптоми между 8 и 10 пъти, както и като намалява вероятността евентуална инфекция да се прояви в дългосрочни симптоми”, каза той.

Ако ваксиниран се зарази, вероятността от симптоми е минимална, показва ново изследване

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции