Сигнализирай!

Стойчо Кацаров: Всички ученици се връщат в клас и ще се тестват веднъж седмично (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
02.12.2021 г.
15
0

Стойчо Кацаров: Всички ученици се връщат в клас и ще се тестват веднъж седмично.

Всички ученици се връщат в класните стаи от понеделник. Освен това, тестването вече ще се извършва само веднъж седмично - в първия учебен ден от всяка седмица. Изследванията ще се правят с щадящи тестове. 

Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров. И допълни, че за учителите остава тестването два пъти седмично.

Предложението е за всички ученици от 1. до 12. Клас. Изискването за тестване два пъти в седмицата остава за преподавателите и училищния персонал. По думите му, за всички са осигурени щадящи тестове, които трябва да стигнат до средата на януари 2022 г.

Министър Денков: Искаме най-късно във вторник всички ученици да се върнат в клас (видео)

„Броят на заразените намалява непрекъснато. Регистрираната заболеваемост сред хората под 19-годишна възраст е изключително ниска. Резултатите от тестовете, извършени в училищата през изминалите две седмици, сочат изключително нисък процент на положителни резултати. Затова експертите смятат, че тестове може да се правят веднъж – в началото на седмицата. Това вероятно повишава леко риска, но не представлява сериозна опасност за цялостната епидемична обстановка”, обясни той.

Стойчо Кацаров: Всички ученици се връщат в клас и ще се тестват веднъж седмично

Кацаров обясни, че се обсъжда тестването да се извършва в понеделник. Тестване ще се изисква в областите, където заболеваемостта е над 250 хил. на 100 хил. души население. Изискването, ако над 50% от родителите не са съгласни с тестването, да се учи онлайн - остава.

Днес ще бъде издадена заповед, която да регламентира промените. От понеделник отпада и забраната за планов прием и планови операции. На въпрос защо се разхлабват мерките, когато в Европа се затягат, Кацаров каза: „Те се учат от нас. Нашата заболеваемост намалява, ние нямаме локдаун, те имат. Казвам го на шега, че се учат от нас, но сравненията не са уместни. Подходите са различни, този, който ние избрахме е добър“.

Омикрон ще влезе у нас между 10 и 15 декември, прогнозира математик (видео)

Националният център по заразни и паразитни болести ще започнат да секвенират повече проби, за да се установи бързо, ако „Омикрон“ навлезе на нашата територия.

"По наша оценка имаме тестове, които би трябвало да стигнат до средата на януари. Тези в складовете на БЧК трябва да са достатъчни за следващите две седмици. Говоря за общините, където заболеваемостта е над 250 на 100 000 население", добави министърът.

Стойчо Кацаров: Всички ученици се връщат в клас и ще се тестват веднъж седмично

Източник и видео: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.