Сигнализирай!

Вижте откога спират старите коли в центъра на София

Gospodari.com
Gospodari.com
09.12.2021 г.
75
0

Вижте откога спират старите коли в центъра на София.

София ще въведе забрана най-замърсяващите въздуха коли да влизат в центъра през зимата, като най-рано това ще се случи през следващия зимен сезон. Тя няма да важи за собствениците на цапащи автомобили, които живеят на територията на нискоемисионната зона. 

Вече е ясно къде в София няма да допускат “мръсни” автомобили с новите екостикери

Забраната се отнася за колите без екостандарт, за тези с “Евро 1” и част от “Евро 2”, които са около 30% от всички автомобили в София. Това стана ясно от думите на Зафир Зарков, зам.председател на комисията по транспорт на Столичния общински съвет от ГЕРБ на конференцията "Предизвикателства и възможности за подобряване на качеството на въздуха". На него бяха представи резултатите от изследване на емисиите от автомобилите в столицата, организирана от International council on Clean Transportation (ICCT). На дискусията за ефектите от въвеждането на нискоемисионна зона в столицата участваха и Шведско-българската търговска камара, инициативата “Зелена София”, присъства и посланикът на Швеция у нас Катарина Рангнит. 

От представения международен доклад стана ясно, че при въвеждане на забраната за стари коли се очаква 90% намаление на вредните емисии във въздуха до 2027 г. 

Първата нискоемисионна зона е по-малка и обхваща центъра между булевардите “Сливница”, “Васил Левски”, “Патриарх Евтимий”, “Скобелев” и ул. “Опълченска”.

Вижте откога спират старите коли в центъра на София

Втората е разширена и е между “Сливница”, “Димитър Николаев”, “Ситняково”, “Яворов”, “Вапцаров”, “Черни връх”, “Х. Ибсен”, “П. Тодоров”, “Иван Гешов” и “Константин Величков”. Въвеждането на зоните е обвъзрано с поставянето на екостикери на колите. 

От проучвателния екип на ICCT предлагат варианти за поетапно ограничаване на влизането на коли в тези зони. По-краткият е до 2027 г., а по-плавният - до 2032 г. 

Бензинови коли

Първият предвижда забрана от 2022 г. на дизелови коли с Евро 3 и бензинови с Евро 2. От 2023 г. - за дизели с Евро 4 и бензинови с Евро 3. От 2024 г. - само за дизели Евро 5. От 2025 г. - дизели Евро 6, бензинови Евро 4, а през 2026 г. - Евро 6d и бензинови Евро 5, а от 2027 г. - забрана за влизане в зоните и на дизели Евро 7 и бензинови Евро 6d. Във втория вариант тези етапи са удължени с по две години. 

Дизелови коли

Столичният общински съвет трябва да реши дали ще се въведе първоначално само едната или и двете зони ще стартират едновременно и при какви условия. Те обаче вече са оборудвани с камери, които отчитат регистрационните номера на колите. 

До 6 месеца в София ще бъде въведена първата нискоемисионна зона за автомобили, обяви кметът Йорданка Фандъкова още на 23 ноември. 

В началото на месеца пък СГС обяви решението си, че Столична община трябва да ограници превишените норми на ФПЧ10 до 35 дни в годината. Решението на съда по делото, което "Група за чист въздух" водеше срещу общината, постанови СО да предприеме временни и постоянни мерки, сред които и спиране на най-замърсяващите коли и ограничаване на определени горива. 

Вижте откога спират старите коли в центъра на София

Източник: Off News

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.