Сигнализирай!

Падането вкъщи вече може да се счита за трудова злополука, според германски съд

Gospodari.com
Gospodari.com
13.12.2021 г.
15
0

Падането вкъщи вече може да се счита за трудова злополука, според германски съд.

Германски съд разпореди, че човек, подхлъзнал се на пода от леглото до работното си бюро вкъщи, е претърпял трудова злополука и може да получи предвиденото застрахователно обезщетение, предаде The Guardian.

Въпросният човек работил от къщи и в конкретния случай слизал по стълбите от спалнята до своя "хоум офис" на долния етаж в дома си, се казва в съобщенито на фералния съд, който се занимава с въпросите за социалното осигуряване.

Докато слизал по витите стълби на дома си, човекът се подхлъзнал и паднал тежко по гръб.

Съдът отбелязва, че служителят обикновено започвал работа "незабавно, преди да успее да закуси", но не обяснява защо това е важно за случая. По-късно обаче се казва, че полагаемата се задължителната застраховка срещу злополука се предоставя само при „първото“ пътуване до работа, т.е. ако инцидентът се е случил в почивката за закуска или обяд след първоначалното застъпване на смяната, то искът е могъл да бъде отхвърлен.

Падането вкъщи вече може да се счита за трудова злополука, според германски съд

От застрахователната компания отказали да обезщетят иска. Отказът бил потвърден и от две по-нисши инстанции на съда, които се произнесли въз основа на съмнението, че този кратък маршрут е могъл да бъде заменен. Върховният федерален съд обаче постанови, че “утринният маршрут от леглото до работното място вкъщи е осигурен.”

Японска компания предлага миниатюрни кабинки-офиси за работа от къщи по време на пандемията (снимки)

"Ищецът е претърпял трудова злополука, когато сутринта е паднал на път за домашния си офис. Ако застрахователната дейност се извършва в домакинството на осигуреното лице или на друго място, застрахователното покритие се предоставя в същия размер, както при извършване на дейността в помещенията на дружеството", пише в обосновката си съда.

В много страни фирмите са длъжни да се грижат за своите служители, независимо къде работят.

Падането вкъщи вече може да се счита за трудова злополука, според германски съд

Източник: The Guardian

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.