Сигнализирай!

Дъщерята на Навални прие наградата "Сахаров" от негово име

Gospodari.com
Gospodari.com
16.12.2021 г.
20
0

Дъщерята на Навални прие наградата "Сахаров" от негово име, пише Свободна Европа.

Руският опозиционер Алексей Навални получи наградата "Сахаров" за свобода на мисълта. Ежегодното отличие на Европейския парламент беше връчено на дъщерята на Навални, Дария Навалная, на церемония в сряда.

Наградата отличава личности и организации, които се борят за правата на човека и основните свободи. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров.

Тази година тя беше присъдена на Алексей Навални за това, че "последователно се е борил срещу корупцията на режима на Владимир Путин". Той получи международна известност с организирането на демонстрации срещу руския президент Владимир Путин и неговото правителство, с участието си на избори и с призивите си за реформи срещу корупцията.

"Както самият Алексей Навални някога каза, корупцията процъфтява там, където не се зачитат правата на човека. Мисля, че той е прав. Борбата срещу корупцията е борба за зачитане на всеобщите човешки права. Това със сигурност е борба за човешко достойнство, за добро управление и върховенство на закона“, каза председателят на Европейския парламент Давид Сасоли в началото на церемонията.

Дъщерята на Навални прие наградата "Сахаров" от негово име
Дария Навалная позира заедно с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и Леонид Волков, шеф на щаба на Навални по време на президентската кампания през 2018 г., при връчването на наградата в Страсбург.
Сасоли отбеляза куража на Навални и призова за незабавното му освобождаване.

"Той е заплашван, измъчван, тровен, арестуван и хвърлен в затвора, но те не успяха да го накарат да замлъкне", добави Сасоли. В момента руският опозиционер излежава присъда в затворническа колония със строг режим, като му остават повече от две години затвор.

През август 2020 г. Навални беше отровен и прекара месеци в болница в Берлин. При завръщането си в Москва през януари 2021 г. той беше арестуван и осъден. Организациите, свързани с Навални, бяха обявени за екстремистки, а негови сътрудници бяха задържани.

Навални обвинява руския президент Владимир Путин за отравянето, докато Кремъл отрича да има нещо общо.

„Когато писах на баща си и го попитах „Какво точно би желал да кажа в речта от твое име?“, той отговори: „Кажи, че никой не може да се осмелява да приравнява Русия с режима на Путин“, каза дъщерята на Навални при приемането на наградата.

"Русия е част от Европа и ние се стремим да сме част от нея. Но ние искаме също така Европа да се стреми към себе си, към онези забележителни идеи, които са в основата ѝ. Ние се стремим към Европа на идеите, тържеството на правата на човека, демокрацията и достойнството“, каза още Навалная.

В резолюция от януари 2021 г. европейските депутати настояха за незабавното и безусловно освобождаване на Алексей Навални и всички задържани по време на демонстрации в негова подкрепа. Европейският парламентът поиска също така затягане на санкциите срещу Русия. Тези призиви бяха повторени и в резолюция от април 2021 г.

Дъщерята на Навални прие наградата "Сахаров" от негово име

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.