Сигнализирай!

Австрия узакони асистираното самоубийство

Gospodari.com
Gospodari.com
17.12.2021 г.
17
0

С нов закон Австрия узакони асистираното самоубийство на хора, страдащи от тежко или нелечимо заболяване, предава bTV. Преди година Конституционният съд на страната постанови, че правителството трябва да преразгледа законодателството, което наказва съдействието за слагане край на живота с до 5 години затвор.

Новият закон получи подкрепа от всички партии в парламента без крайнодясната Австрийска партия на свободата.

Капсула за “хуманни” самоубийства ще бъде одобрена в Швейцария?

Австрия узакони асистираното самоубийство

Той гласи, че неизличимо болни пълнолетни и хора с трайно и инвалидизиращо заболяване могат да се възползват от помощ, за да сложат край на живота си. Всеки отделен случай трябва да се оцени от двама лекари.

Задължително е единият да има и квалификация по палиативна медицина. Те трябва да определят дали отделния пациент може сам да вземе решение.

Законът предвижда също да се изчаква най-малко 12 седмици, преди да се пристъпи към асистирано самоубийство. По този начин ще се гарантира, че искането не се дължи на временна криза. За пациентите в терминална фаза на заболявания, този срок ще бъде две седмици.

В същото време новият закон цели и да се гарантира, че никой няма да избере пътя на смъртта, ако има алтернатива. Поради тази причина е предвиден бюджет от 108 млн. за развитието на палиативните грижи.

Източник: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.