Сигнализирай!

Пеевски внася законопроект срещу "златните паспорти"

Gospodari.com
Gospodari.com
23.12.2021 г.
16
0

Делян Пеевски и група депутати от ДПС ще внесат в началото на 2022 г. законопроект за забрана на т.нар. "златни паспорти", съобщава в. "Сега" . Става дума за даването на българско гражданство на чужденци срещу инвестиция у нас. Вчера стана ясно, че визите на българите за САЩ няма да отпаднат, докато възможността да се дават такива паспорти не бъде премахната. 

Делян Пеевски не се появи в парламента, за да обяви законодателната инициатива. Предложението бе представено от Йордан Цонев, Хамид Хамид и още двама депутати от ДПС, които запазиха мълчание.

Ето как отговори Пеевски на въпрос дали ще идва редовно на работа

"Със законопроекта за забрана на т.нар. инвестиционно гражданство ще изпреварим и готвената отмяна на механизма от ЕК през 2025", съобщи Йордан Цонев. Хамид Хамид допълни, че по този начин депутатът Делян Пеевски показва, че няма нищо общо с т.нар. златни паспорти, за което според Хамид бе "несправедливо обвинен от Държавния департамент на САЩ, слагайки го в списъка "Магнитски".

Пеевски продаде имоти за 4,85 млн. лв. на ММА треньор

Вносители на законопроекта ще са още Мустафа Карадайъ,  Йордан Цонев и Хамид Хамид. "Ще изискаме да се направи пълна проверка на издадените досега златни паспорти и срещу какви инвестиции са издадени. Надявам се, че ще открием интересни неща", каза Хамид.

Визовия режим на САЩ

България сама си е виновна за продължаващия визов режим на САЩ към нейните граждани. Това показа доклад на Европейската комисия за напредъка от декември 2020 г. насам за постигането на пълна реципрочност със Съединените американски щати за премахване на визите.

Вашингтон заявява, че България, Румъния и Кипър трябва да подобрят системите си за издаване на паспорти. Това важи особено при предоставяне на гражданство срещу инвестиции ("златни паспорти"), при измамите в паспортните служби, при обработката на биометрични данни и по въпроса с корупцията на държавни и общински служители.

Според доклада делът на отказите за визи за САЩ на български граждани отново се повишава, след като през 2019 г. за първи път спадна под 10 на сто от общия брой на подадените молби. По последни данни от 2020 г. този дял нараства до 12,52 на сто за нашата страна. Увеличение се отчита и в Румъния - до 10,14 на сто, както и в Кипър - до 6,21 на сто, при 3 на сто преди две години. САЩ са поставили праг от 3% на отказите, за да има условия за отпадане на визите.

Но отпор има не само от американските власти. През октомври ЕК предупреди България, че може да бъде застрашена от наказателна процедура за "златните паспорти". Подобна процедура бе задействана срещу Малта и Кипър. ЕП подготвя законодателство, което предвижда от 2025 г. предоставянето на гражданство срещу инвестиции в ЕС да бъде забранено.

Пеевски внася законопроект срещу "златните паспорти"

Източник: в. "Сега"
 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.