Сигнализирай!

Българскатa мусака се оказа най-вредна за климата според британско проучване (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
30.12.2021 г.
18
0

Българскатa мусака се оказа най-вредна за климата според британско проучване, предава bTV.

Данните са от британско проучване, според което производственият процес на една тава с мусака нанася най-голяма вреда на околната среда.

Мъжете замърсяват въздуха повече от жените, сочи проучване

"Мусаката не отделя емисии докато я готвите. Въглеродният отпечатък е методология, която излиза от анализа на жизнения цикъл и се опитва да остойности въздействието върху изменението на климата от целия жизнен цикъл на производството на тази мусака", обясни в предаването "Тази сутрин" експертът по оценка на въглеродните емисии Петър Сеизов.

По думите му всъщност не става дума за сериозно проучване. Британски журналист е извадил най-популярните ястия във всяка една държава, след което е използвал онлайн калкулатор с произволни рецепти от интернет.

"Допуснали са малка грешка. Рецептата, която са ползвали, всъщност отчита едновременно съставките и в заливката, и в самата мусака. Заложили са два пъти по-голямо количество кайма", разясни той и добави, че при направена правилна сметка, всъщност българската мусака ще се озове на четвърто място в класацията.

Изследването на Good Food за BBC даде повод на вицепремиера по климата Борислав Сандов да реагира с пост във Facebook, в който той твърди, че обичаното месно ястие не е сред най-вредните от гледна точка на емисиите ястие.

Снимка: Facebook

"Не, българската мусака не е с най-голям въглероден отпечатък измежду популярни европейски ястия, независимо от направеното проучване на британски сайт. Най-малкото защото един класически телешки стек (белгийски например, или испански), съдържа много повече месо, което води до по-високо ниво емисии парникови газове на порция. Освен това българската мусака съвсем не се прави с кайма само от телешко месо, а най-често е от смес на свинска и телешка, което също намалява нивото на емисиите", написа министърът на околната среда и водите.

https://www.facebook.com/borislav.sandov.1/posts/10159860431605148

"Но понеже се отвори тема за мусаката, да си кажем и нещо друго: никак не е полезно да прекалявате с това традиционно за района ни ястие, поради чисто здравословни причини. Всеки диетолог ще ви каже, че никак не е полезно смесването на месо, яйца, мляко, картофи и брашно, особено пък ако се ядат и с хляб. Та, както за почти всичко, и по тази тема важи същата логика: грижата за планетата Земя и за личното Ви здраве е една и съща задача. И тази задача започва с премахване на отричането и отлагането. Има добри традиции, както и такива за преосмисляне", допълни Сандов.

Българскатa мусака се оказа най-вредна за климата според британско проучване

Видео: bTV

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.