Сигнализирай!

Дариха двойка картали на зоологическата градина в София, като част от усилията за завръщане на вида

Gospodari.com
Gospodari.com
30.12.2021 г.
41
0

Дариха двойка картали на зоологическата градина в София, като част от усилията за завръщане на вида.

Черен лешояд е намерен отровен в района на Крумовград

Двойка черни лешояди пристигна в  Софийския зоопарк в подкрепа на програмата за завръщане на вида в България. Птиците са дарени от Правителството на Екстрeмадура - Кралство Испания, и очакването е потомството им да се присъедини към освобождаваните вече в природата птици, които тази година за първи път имаха потомство в дивата природа на България.

Дариха двойка картали на зоологическата градина в София, като част от усилията за завръщане на вида
Снимка: Зелени Балкани

Двете новопристигнали птици София и Бадахос са вече сформирана двойка, което дава надежда за скорошно потомство. Те имат трайни увреждания, поради което не могат да бъдат пуснати на свобода и ще живеят в зоопарка, но малките им могат да се включат в програмата за адаптация чрез т.нар. волиера (безопасни ограждения на открито), след която да бъдат пуснати на свобода. Повече за програмата можете да видите тук.

София и Бадахос са дарени на ОП "Зоологическа градина - София" от проект "Светло бъдеще за черния лешояд" LIFE 14 NAT / BG / 000649, който е съвместна инициатива на партньори от четири европейски страни - Сдружение "Зелени Балкани - Стара Загора", Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ) и Дружество за защита на хищните птици (ДЗХП) от България, Фондация за опазване на лешоядите (VCF) от Холандия, Junta de Extremadura от Испания и Euronatur от Германия.

"Надеждите ни са новата двойка да има поколение след около четири години", разясни Христо Пешев, от Фонда за дивата флора и фауна - инициатори за даряване на лешоядите в Зоологическата градина. "Целта ни е тяхното поколение да бъде пуснато на свобода и така да се подкрепи програмата за завръщането на вида в дивата природа", допълни Пешев.

"Един изключително ценен за България и зоопарка вид. Това е била любимата птица на цар Фердинанд, който е основател на зоологическата градина" сподели ланд. арх. Добромир Бориславов - Директор на Зоологическата градина в София. Зоологическа градина – София има традиции в отглеждането и размножаването на лешояди. От 2000- та година участва в усилията за опазване и възстановяване на белоглавите и египетските лешояди, а сега и най-едрият и внушителен вид – черният лешояд става част от консервационната програма на  зоопарка. Зоопаркът е част от международна координирана мрежа от зоопаркове, наречена ЕАZA (European Association of Zoos and Aquaria - EAZA), които подпомагат завръщането на изчезващи в дивата природа видове.

През 2021 г. програмата за вида, осъществявана от десетилетия от природозащитните организации "Фонд за дива флора и фауна" и "Зелени Балкани", отбеляза успех. Край Котел, където природозащитниците постепенно адаптират и пускат на свобода израсли в плен лешояди, вече има две загнездили двойки. Едната от тях има потомство от тази пролет и през септември полетя излюпено на свобода черно лешоядче - за първи път от четвърт век, след като видът е бил официално обявен за изчезнал в страната. С това благодарение на природозащитната програма за завръщане на вида черният лешояд (картал) отново успешно гнезди в България.

Снимка: Уикипедия/Mutxamel, subido por Rastrojo

Екстремадура е автономна област на Кралство Испания, разположена между областите Андалусия на юг, Кастилия и Ла Манча на север, Кастилия и Леон на изток и на границата с Португалия на запад. Някои от най-известните испански конкистадори произлизат оттук. Ернан Кортес, Франсиско Писаро, Ернандо де Сото, Франсиско де Ореляна са само малка част от тях.

Дариха двойка картали на зоологическата градина в София, като част от усилията за завръщане на вида

Източник: "Зелени Балкани"

Видео: Васил Пешев

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.