Сигнализирай!

Един от концесионерите на софийския боклук планира инсталация за изгаряне край Павликени

Gospodari.com
Gospodari.com
07.01.2022 г.
8
0

Един от концесионерите на софийския боклук планира инсталация за изгаряне край Павликени, пише Дневник.

Вчера при препълнена зала се е провело общественото обсъждане за планирана инсталация за изгаряне на отпадъци край Павликени. За нея съобщи природозащитната организация "За Земята". Проектът е за изгаряне на 56 тона отпадък на час.

Фирмата, която предлага проекта край Павликени, е "Петрургия". Тя е собственост на Румен Гайтански - Вълка. Той е свързван с част от концесията на сметосъбирането в София и ловното стопанство "Искър", където бяха регистрирани незаконни постройки.

Според представители на "За Земята", участвали в днешното обсъждане, има опасност инсталацията за изгаряне на отпадъци до село Върбовка да се превърне в център за изгаряне на отпадъци от цяла България. В дискусията представителите на инвеститора не са отговорили на въпросите за това какво ще се случва с пепелта след изгаряне и какви са емисиите от вредни вещества като диоксини и фурани.

"Докладът беше много неубедителен, което опорочава целия проект", коментира Данита Заричинова от екип Нулеви отпадъци на "За Земята" след обсъждането.

Проектът за инсинератор не е оповестен ясно. Публикуван е в общ проект за завод за каменна вата и представен само като "енергоизточник" на страницата на регионалната екоинспекция. На днешното обсъждане част от желаещите да участват не са могли да се включат. Причината - липса на достатъчно пространство в залата, но мнозинството мнения са били против проекта.

Един от концесионерите на софийския боклук планира инсталация за изгаряне край Павликени

“Враждебна” няма да търпи повече безконтролно изхвърляне на отпадъци (РЕПОРТАЖ)

Данни за този строеж има отдавна

От "За Земята" уточняват, че още в средата на 2021 г. е имало публикации за това, че Румен Гайтански ще строи завод за базалтови влакна до село Върбовка, община Павликени, тъй като е получил концесия за близкото находище за добив на индустриални материали - базалт. Тогава обаче не е споменавано за гориво от отпадъци. Чрез своята фирма "Грийн партнърс" той е в бизнеса с общинското сметосъбиране от години. Природозащитниците се опасяват, че обсъжданият днес доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) говори за две пещи от 211 хил. тона годишно. Този обем надхвърля планирания дори в завода за изгаряне на отпадъци в София.

"Все по-честите съобщения за строежи на инсталации като за изгаряне на отпадъци като тази във Върбовка са симптоми на дълбоки системни проблеми. Такива дълги години не намират решение. Разделното събиране се случва в минимални мащаби, направо нищожни. В много общини липсва. Въвеждането на справедлива такса смет се отлага година след година. Депозитната система, която ще подпомогне събирането на чисти опаковки с полза за хората, трудно среща подкрепа от институциите. За сметка на това находчиви бизнесмени с бързи решения - а именно, изгаряне на отпадъци в инсинератори, ТЕЦ-ове на въглища, циментови заводи, срещат подкрепа от страна на институциите.", казва Данита Заричинова.

Един от концесионерите на софийския боклук планира инсталация за изгаряне край Павликени

Източник: Дневник

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.