Сигнализирай!

Лена Бориславова: Правителството ще гласува нов план за управление на Covid кризата (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
13.01.2022 г.
48
0

Лена Бориславова: Правителството ще гласува нов план за управление на Covid кризата - това заяви началникът на кабинета на министър-председателя в ефира на БНТ.

На 13 януари членовете на Министерския съвет ще гласуват предложението на Пандемичния съвет за нов модел за управление на Covid кризата. А именно - да се управлява не на база общ процент заболели от населението. А да се отчете каква част от населението е в тежко здравословно състояние поради настъпване усложнения от Covid. Водещо в плана ще залегне процентът легла в интензивните отделения, които са свободни. Това каза Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера.

"Предлагаме страната да бъде разделена на 6 области, в зависимост къде са пациентските потоци. Да се изследва къде има останали свободни интензивни легла. При достигане на четвъртия етап от 80% заетост или по-висока, едва тогава да бъдат въвеждани в тази област съответните мерки. Те да доведат до овладяване на кризисни ситуации, за да няма хора, лишени от интензивни грижи", каза Бориславова.

Лена Бориславова: Правителството ще гласува нов план за управление на Covid кризата (видео)

Кирил Петков с коментар за протеста на “Възраждане” (видео)

Ако в една болница няма достатъчно легла, моделът трябва да отчете пренасочване в друга област.

През последните дни МС работи да бъдат открити нови Covid легла. Разработват се също стимули за доброволци в Covid отделения, каза още тя.

Бориславова допълни, че кабинетът работи по модел, който да отложи във времето необходимостта от въвеждане на пълен или регионален локдаун.

"Предлага се да има 4 етапа. Първите два етапа са с по-ограничени мерки на въздействие. А едва 3 и 4 етап, когато се достигне над 80% заетост на леглата в интензивни отделения, да има по-рестриктивен подход. Но дори и той да бъде ограничен във времето. Промяна в подхода е и че ще се постараем учениците да не бъдат първи засягани от ограниченията, особено при децата от 1 до 4 клас", каза още Бориславова.

Тя коментира и протестите така:

"Темата за Covid кризата е чувствителна. Това, което правителството предприема, е всеки гражданин да бъде чут и изслушан от управляващите, да има възможност да представи своята гледна точка. Но сме против всяка ескалация на конфликт, който поставя в риск живота на гражданите".

Бориславова заяви, че премиерът Петков, както и здравният министър Сербезова са заявили своята готовност да влязат в диалог с всички граждани. Целта - да бъдат чути и да бъде взето най-доброто решение за справяне с тази криза.

"Това обаче, зад което заставаме, е не да се ръководим от натиск, а от истински медицински и математически данни и други модели. Те могат да допринесат наистина за решаване на проблема", каза Лена Бориславова. 

По-рано днес стана ясно, че премиерът се ангажира да бъдат положени всички усилия и наличен ресурс, за да не се стига до затваряне на икономиката и до ново въвеждане на дистанционно обучение.

Петков заяви, че приоритет на правителството е учениците да учат присъствено. Но компромиси със здравето на хората няма да се правят:

"Фазите са 50%, 60%, 70% и 80% на интензивните легла. Вече, когато се стигне до ниво 80%, тогава ще дадем едноседмична ваканция. Но няма да бъде продължително онлайн обучение, защото резултатите показват, че онлайн обучението не дава добри резултати, на които едно време се надявахме".

Covid

Източник и видео: БНТ

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.