Сигнализирай!

Още 360 хил. лева потъват в рибарското пристанище Карантината във Варна

Gospodari.com
Gospodari.com
14.01.2022 г.
54
0

Още 360 хил. лева потъват в рибарското пристанище Карантината във Варна, пише Maritime.bg.

До 362 040 лева се готви да изразходи Община Варна, за да приведе рибарско пристанище „Карантината“ в годност за УЕГ. Това става ясно от обявена от местната администрация нова поръчка с покана. От документацията, подписана от кмета Иван Портних, става ясно, че ДЗЗД „Партньори – Варна“ следва да доставят допълнително оборудване. Сред тях - дървени отбивачки, крепежни материали за дървени скари, кнехтове, швартови системи, навигационни системи и монтаж на кейови колонки. Финансирането за изпълнение на поръчката ще се осъществява от Бюджета на ОП „Общински паркинги и синя зона”.

С това практически се доказват изводите от юли м.г., че по непонятни причини построеният рибарски порт изобщо не отговаря на условията. Той дори е опасен за ползващите го дребномащабни риболовци. От миналата година е известно, че в „Карантината“ не могат да домуват големи риболовни кораби. Подходът е твърде плитък, липсват дори навигационни знаци. Според публикации на „Дневник“ именно там вече е образувана огромна пясъчна коса.

Вижте как се образуват наносите и пясъчната коса:
Снимка: © Ростислав Безов, Морско око

Припомняме, че строителството на рибарското пристанище завърши в края на пандемичната 2020-а година, а малко след това неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ сезира Дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ (АФКОС) за потенциални нередности при градежа.

От обявяването на проекта, през етапите на строителството, Община Варна, която е собственик на пристанището, разпространяваше данни, че то ще приема 116 плавателни съда – 103 лодки, 8 места за кораби с дължина 18 – 24 м. и 5 места за кораби над 24 м.

През юли м.г. Министерството на транспорта разкри пред Maritime.bg, че пристанището е практически „отслабнало“ със 73 кейови места.

Сега Община Варна обосновава допълнителния харч с документация, разработена на база проверка за изпълнение на изискванията за експлоатационна годност на ИА Морска администрация – Варна, с което на практика се признава, че проектът не е бил изпълнен според обявените публично параметри.

Швартоване е позволено от Морска администрация едва на 211 метра кейов фронт или само на 43 места, макар за строителството да бяха разходени безвъзмездно осигурени от ЕС 7 648 151 лв. и други 5 612 188 лв. на българските данъкоплатци. Общата стойност на проекта възлезе на 13 260 340,60 лева.

Още 360 хил. лева потъват в рибарското пристанище Карантината във Варна

Източник: Maritime.bg
Видео: Varna Drone

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.