Сигнализирай!

Джокович изгуби обжалването и ще бъде депортиран от Австралия днес

Gospodari.com
Gospodari.com
16.01.2022 г.
16
0

Джокович изгуби обжалването и ще бъде депортиран от Австралия днес, предава The Guardian.

Световният номер 1 в тениса ще трябва да напусне страната преди началото на турнира Australian open, след като съдиите отхвърлиха опита му да възстанови визата си.

Австралия отново анулира визата на Новак Джокович

Мотивът е нарушаване на правилата за влизане в страната като неваксиниран, а както се оказа днес - и заради опасността от създаване на прецедент и настроения сред антиваксърите в Австралия - аргумент, използван от правителството.

https://twitter.com/gillianlant/status/1482465826171404288

Развръзката дойде след поредния съспенс, близо 9-часово изслушване на жалбата в заседание, следено от стотици хиляди хора на живо онлайн. И един сринал се за около минута уебсайт - на Федералния съд на Австралия, точно в секундите преди произнасянето на окончателното решение. Толкова голям е бил напливът от потребители там в този момент. А то - решението, бе единодушно взето от тримата съдии.

Джокович е върнат в хотела за мигранти до окончателното произнасяне на съда

В 00.30 ч наше време (9.30 ч местно) стартира съдебното изслушване по жалбата на Джокович срещу решението на министър Алекс Хоук повторно да вземе визата на играча. Новак бе докаран до офиса на своите адвокати в Мелбърн с кола на властите и под охрана от хотела за временно пребиваващи, където бе настанен в петък след решението на Хоук. След заседанието, до взимане на съдебното решение, отново бе върнат там.

https://www.youtube.com/watch?v=HxIQWMIBRh4
Тезата на защитата

Адвокатът на Джокович изложи тезата на жалбата и я аргументира основно около това, че решението да се отнеме визата на клиента му е взето заради "опасност от надигане на обществени настроение" и "бунтове на антиваксърски групи". Той обяви, че няма нито едно доказателство за връзка на Джокович с такива групи. Нито, че те подкрепят сърбина. Нито пък, че възгледите на Новак реално са срещу ваксините.

Само 6 минути след началото на стрийма от изслушването в YouTube канала на Федералния съд на Австралия, над 50 000 гледаха на живо от целия свят. В хода на заседанието стигнаха над 100 000, независимо, че в определени части на света часът не бе никак удобен.

"Никога за 35 години в съдебната система на тази страна не съм виждал толкова експресно организирано и проведено заседание, при това - в неделя. Някой е задвижил невероятни връзки това да се случи, защото е нечувано за Австралия", коментира в Туитър Брайън Бригс, който е един от популярните адвокати в Мелбърн.

Netflix ще екранизира драмата на Джокович в Австралия

Програмата на турнира в изчакване до последния момент

И още един детайл, в страни от юридическата страна. Програма за първите два дни на турнира нямаше до рано тази сутрин наше време. Това е нечувано, при условие, че той започва реално след няколко часа.

Джокович загуби обжалването и ще бъде депортиран от Австралия днес
Снимка: Reuters

Все пак около 7,21 ч излезе информация, че Джокович е предвиден в програмата за понеделник около 12 ч на обяд наше време (21 ч местно) на Централния корт за неговата среща със сънародника му Миомир Кецманович.

Разбира се, след съдебното решение от днес такъв мач няма да има. Миомир ще играе с "щастлив губещ" от квалификациите.

Джокович загуби обжалването и ще бъде депортиран от Австралия днес

Източник: The Guardian

Снимка: Reuters

Видео: Djoker Nole

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.