Сигнализирай!

Как един коментар за Путин струваше оставка на командващ военноморските сили на Германия?

Gospodari.com
Gospodari.com
23.01.2022 г.
19
0

Как един коментар за Путин струваше оставка на командващ военноморските сили на Германия? Отговор дава публикация на Дневник.

Командващият военноморските сили на Германия се оттегли в събота, след като получи критики, че каза, че руският президент Владимир Путин заслужава уважение и че Киев никога няма да си върне анексирания Крим от Москва.

"Помолих министъра на отбраната Кристин Ламбрехт да ме освободи от задълженията ми незабавно, каза в изявление вицеадмирал Кей-Ахим Шьонбах. Министърът прие молбата ми."

Шьонбах направи забележки на дискусия в аналитичен център в Индия в петък, а видеото беше публикувано в социалните медии. Коментарите идват в деликатен момент, тъй като Русия е струпала десетки хиляди войници по границите на Украйна.

Дипломатическите усилия са насочени към предотвратяване на повече ескалация. Русия отрича, че планира да нахлуе в Украйна.

В Делхи Шьонбах, говорейки на английски, каза, че Путин се стреми да бъде третиран като равен от Запада.

"Това, което той (Путин) наистина иска, е уважение", каза Шьонбах.

"И, Господи, да дадете уважение на някого е ниска цена, дори няма цена... Лесно е да му дадете уважението, което той наистина изисква - и вероятно също заслужава", каза Шьонбах, наричайки Русия стара и важна страна.

Шьонбах призна, че действията на Русия в Украйна трябва да бъдат разгледани. Но той добави, че "полуостров Крим замина, той никога няма да се върне, това е факт", което противоречи на съвместната западна позиция, че анексирането на полуострова от Украйна от Москва през 2014 г. не може да бъде прието и трябва да бъде отменено.

В действителност Москва отправи миналия месец десетки искания за гаранции за сигурността ѝ, включително НАТО да спре да се разширява на изток и да върне отбранителната си инфраструктура до нивото от преди 25 години. Тези и други настоявания са представени като пакетни и трябва да бъдат приети всичките. САЩ, НАТО и няколко държави, включително България, отхвърлиха много от поставените условия като неприемливи.

Преди оставката на Шьонбах министерството на отбраната публично разкритикува изказванията му, заявявайки, че те не отразяват позицията на Германия нито по съдържание, нито по формулировка.

Как един коментар за Путин струваше оставка на командващ военноморските сили на Германия?

Русия иска силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния

Шьонбах се извини за коментарите си.

"Моите необмислени забележки в Индия... все повече натоварват службата ми, каза той. Считам тази стъпка (оставката) за необходима, за да се предотвратят по-нататъшни щети на германския флот, германските сили и по-специално Федерална република Германия."

Украинското външно министерство призова Германия публично да отхвърли коментарите на командващия военния флот. Коментарите на Шьонбах могат да навредят на усилията на Запада за деескалация на ситуацията, се казва в изявление на Украйна.

"Украйна е благодарна на Германия за подкрепата, която вече е оказала от 2014 г. насам, както и за дипломатическите усилия за разрешаване на руско-украинския въоръжен конфликт. Но настоящите изявления на Германия са разочароващи и противоречат на тази подкрепа и усилия", написа в "Туитър" министър Дмитро Кулеба.

Как един коментар за Путин струваше оставка на командващ военноморските сили на Германия?

Източник: Дневник

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.