Сигнализирай!

БХК и "Отворено общество" подадоха жалби срещу България заради "ваксинационния провал"

Gospodari.com
Gospodari.com
25.01.2022 г.
20
0

БХК и "Отворено общество" подадоха жалби срещу България заради "ваксинационния провал".

Две жалби са подадени в Софийския районен съд и Европейския комитет за социални права /ЕКСП/. Те ще търсят отговорност от държавата за "слабото ваксиниране на най-уязвимите граждани от Covid-19", съобщиха от Българския Хелзинкски комитет.

В ЕКСП днес е била подадена колективна жалба заради "провала на българската държава да защити уязвимите групи от населението от тежко боледуване и смърт от Covid-19". Според нея, засегнати са били възрастните хора над 60 години и хората с предлежащи състояния като сърдечносъдови заболявания, диабет, хронични респираторни или нефрологични заболявания, или рак.

При тях, посочва документът, има значително повишен риск от тежко боледуване и смърт, когато се заразят със SARS-CoV-2.

Кирил Петков: Задължителна ваксинация няма да има, докато аз съм премиер (видео)

Исковете са насочени към действия и бездействия на предходните служебен и редовен кабинети. Те отчитат позитивната промяна във ваксинационната политика в началото на 2022 г. Жалбите са били подготвени в партньорство между БХК и Инициатива за правосъдие на Отворено общество, с подкрепа от Фондации "Отворено общество".

Жалбоподателите посочват, че хиляди български граждани с предлежащи заболявания или на възраст над 60 години са можели да избегнат тежко боледуване и смърт, ако са били ваксинирани навреме.

БХК и "Отворено общество" подадоха жалби срещу България заради "ваксинационния провал"

Жалбата визира основно начина, по който българските здравни власти са определили и реализирали петте фази на ваксинационния процес. В текста се посочва Националния план за ваксиниране срещу Covid-19, приет от Министерския съвет на 7 декември 2020 г. Част от колективната жалба пред ЕКСП е и за "липсата на адекватна комуникация по отношение необходимостта от ваксинация".

Иск по закона за защита от дискриминация

Българският Хелзинкски комитет е подал също иск пред Софийския районен съд по Закона за защита от дискриминация. Мотивът е, че групата на възрастните хора и хората с придружаващи хронични заболявания са били поставени в по-нисък приоритет от други групи по отношение на достъпа им до ваксиниране с първите доставени в страната дози от ваксините срещу Covid-19.

БХК и "Отворено общество" подадоха жалби срещу България заради "ваксинационния провал"

Източник: Български Хелзинкски комитет, Dir.bg

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.