Сигнализирай!

70 млн. франка изпрала мрежата на Брендо, разкриха в Швейцария

Gospodari.com
Gospodari.com
31.01.2022 г.
20
0

70 млн. франка изпрала мрежата на Брендо, разкриха в Швейцария.

Двама банкери, двама български граждни и банката "Креди Сюис" (Credit Suisse) са изпрали само за три години 70 милиона швейцарски франка. Делото срещу тях започва на 7 февруари в Швейцария. Сумата за пръв път разкри пез уикенда федералната прокуратура (Ministère public de la Confédération или MPC), съобщава "Дневник".

“Трансрасов” инфлуенсър планира операция за намаляване на пениса, за да изглежда като кореец

70 млн. франка изпрала мрежата на Брендо, разкриха в Швейцария

Новината е в няколко от неделните издания в страната. Те уточняват, че става дума за приходи на "впечатляваща мафия" от трафик на кокаин в периода 2004-2007 г. В центъра на тази мрежа, преминаваща в Швейцария през Мартини (столицата на кантон Вале), Женева (местният клон на банка Julius Bär) и Монтрьо, е поставен Евелин Банев-Брендо, известен още като "Игор" и "Ноно". Той е осъден на общо 36 години затвор в три европейски страни.

Банев бе задържан на 6 септември септември 2021 г. в Киев и българската прокуратура поиска екстрадирането му. Но скоро след това бе освободен, защото оказа, че той е и украински гражданин. Страната не екстрадира свои граждани за съдебно преследване в друга държава. Издирват го още две държави (Италия и Румъния), а преди две седмици пред bTV началникът на сектор "Издирване" в Националната полиция Стефан Джолев каза, че най-вероятно той няма да бъде върнат в България.

Делото в Швейцария не е срещу него, а срещу двама негови приближени българи. Имената им не се споменават. В обвинението се говори за "К" - тренирал борба като Брендо и след падането на комунизма емигрирал в Швейцария. Досега медиите в страната пишеха и за българка от офис на Credit Suisse в Цюрих, е наричана с променено име Магдалена Т. Твърди се, че се е състезавала за България на олимпийски игри.

За Банев се казва, че е "организирал вноса на десетки тонове кокаин от Южна Америка в Европа" в началото на века. Сумата, изпрана през двете споменати швейцарски банки, се равнява според тогавашния обменен курс на около 42-45 млн. евро (днес - 67.5 млн. евро).

Делото ще се води в Белинцона с основни обвинения пране на пари в особено големи размери плюс (за българите) участие в организирана престъпна група.

Необичайно за страната е обвиняването на Credit Suisse, че е приела от Банев и роднините му близо 55 милиона франка. Двамата служители на банката, обвинени в участие в схемата, са били смятани за "златни момчета", особено успешни в имотния сектор. Те отпуснали на Банев кредит, за да продава в София елитната марка часовници Franck Muller.

70 млн. франка изпрала мрежата на Брендо, разкриха в Швейцария

Имоти и сакове с банкноти

Връзката с Мартини е през "К", който се установил там в спортен клуб за борба, излъчила няколко шампиона. Заплатата му била умерена (около 50 хил. франка, но през 2004 г. купил вила за 2.2 млн. франка. Сделката е финансирана от клана на Банев. За осем месеца в нея се настанили жена му и балдъзата му. След това сградата е продадена за 3 млн. франка, внесени на сметка с неговото име в Credit Suisse.

Банев купува имоти и в Монтрьо - два апартамента в луксозна сграда за 1.3 млн. франка, като сумата идва от сметки на имена на българи в Julius Bär в Женева. Там работи банкер от кантон Вале, запален по борбата и приятел на фамилията Мартинети. През сметките, които той управлява, преминават над 15 млн. франка.

Парите често идвали в брой - в спортни сакове или куфари на колела. Понякога сумите били толкова големи - между 140 и 400 хиляди франка - че служители в Julius Bär отказвали да ги приемат.

Патрик Мишо, адвокат на банковия мениджър на активи, твърди, че той е получил управлението на сметките в наследство от свой колега. Той не смятал, че има някакъв проблем. Но въпреки това прокуратурата е решила да обвини него.

Една от причините вероятно е кореспонденцията му със счетоводител на български клан, който му написал в началото на 2008 г.: "Внимавай с този човек, той има доста опит в лоши неща".

"Страхуваше се, че ще го застрелят" като някои българи

Друг швейцарец, член на фамилията Мартинети, бе глобен през 2017 г. за това, че не е съобщил за 2.5 млн. евро в брой от Барселона от българския клан, които е опитал да изнесе от Испания, но испанската митница ги е открила във вратите на колата му. Той казва по време на следствието, че смятал, че парите идват от проститция или трафик на цигари.

"Той съвсем ясно даде да се разбере, че се бои за живота си и семейството си, защото познавал няколко български борци, които сабили убити или е имало опити за убийството им", пише в обвинителния акт на MPC. Мъжът от Вале "се страхуваше да не бъде застрелян".

Днес пресата в Швейцария отново говори за тенисистката от България в банковия клон в Цюрих, свързала се с клана на Банев чрез Константин Дишлиев. Според следствието тя - без да прави нужните проверки - позволява откриването там от Дишлиев, Банев и техни роднини общо на 84 банкови сметки и наемането на 8 депозитни касети.

Десетки милиони евро в дребни банкноти

Скоро парите потичат - общо 27 млн. евро (43 млн. франка по тогавашния курс) - обикновено в дребни банкноти (сред тях и някои фалшиви), докарвани в куфарчета на колелца. Официално те се водели рушвети от имотни сделки и българката и надзорникът ѝ са пътували до България, за да се убедят, че клиентите им реално имат там такава "имотна империя".

Внесените по сметки и касетките в сейфа пари се отразили добре на швейцарския мениджър, който през 2008 г. получил 220 хил. франка бонуси.

Междувременно Дишлиев е застрелян пред ресторант в София на 14 май 2005 г. Тогава главен секретар на МВР все още е Бойко Борисов. Credit Suisse не прекъсва връзките си с българите след това убийство и дори отпуска през юни същата година заем на Банев от 10 милиона евро, одобрен - според швейцарската прократура - от 11 служители в банката.

В края на април 2007 г. е убита и Йорданка Запрянова - майката на Дишлиев, която е била свидетел по дело срещу Брендо в България. И след това Credit Suisse не докладва транзакциите на трафиканта и роднините му на службата за борба с прането на пари в Швейцария.

Сега прокуратурата ще поиска банката да плати над 42 милиона франка. Това са 34 милиона франка, напуснали Credit Suisse до лятото на 2007 г., когато разследването затяга примката около клана плюс печалбата от минаването им през банката (7.6 млн. франка).

70 млн. франка изпрала мрежата на Брендо, разкриха в Швейцария.

Източник: "Дневник"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.