Сигнализирай!

Борис Бонев разкри още фрапиращи неточности за уличното осветление в София (видео и снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
31.01.2022 г.
32
0

Борис Бонев разкри пред bTV още фрапиращи неточности за уличното осветление в София.

По-рано независимият обществен съветник съобщи, че Столична община се готви да плати лампи на цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните.

София плаща за улични лампи 77 пъти над пазарните цени (видео)

"Спаси София" е провела разследване на обществената поръчка за улично осветлвение от Столична община на стойност 73 мил. лв.

Нереално високи цени

"Първото и най-фрапиращо нещо са огромните разлики в цените между двете фирми. Те са между 3 и 77 пъти, като няма логично обяснение за тях. Говорим за едни и същи по вид и по технически изисквания материали и строително-монтажни работи. Именно това води до абсурдната ситуация. Едно осветително тяло в един район, спечелен от едната фирма, и същото осветително тяло, но в друг район, спечелен от другата фима, са с огромна разлика в цената", обясни Бонев.

Борис Бонев: Службите ме предупредиха за непосредствена заплаха за живота ми

В северните райони на София една улична лампа струва 5755 лв. В южната част на града същата лампа е 1587 лв.

Борис Бонев разкри още фрапиращи неточности за уличното осветление на София
bTV

"Заради този феномен между цените в двете зони при еднакъв бюджет за инвестиции. Това е информация от обществената поръчка. СО може да инвестира до 6 млн. лв. в улично осветление или основен ремонт на уличното осветлвение", добави той.

Заради тази значителна разлика в едната зона може да се направят само 1000 нови лампи, а в другата 3800.

След ремонт за милион и половина булевард в София е с дупки, пукнатини и оголени релси (снимки)

"Спаси София" смята, че основната причина за разминаването в цените е зле направена обществена поръчка. Според тях, не е направено необходимото пазарно проучване.

Пороци на обществената поръчка

След подписването на договора за уличните лампи, зам.-кметът по транспорт е подписал 3 анекса към него, с които част от цените са намалени.

"Уловката е следната - от общо 190 позиции, в количествената сметка само на 16 от тях цените са намалени. Всички с точно 11%", обясни Бонев.

"След намалението им обаче разликите между двете фирми отново са в пъти. Така че аргументът на зам.-кмета за някаква компенсация е пълна глупост. Това е признание за факта, че очевидно и двете фирми са дали нереално високи цени - едната в поддръжката, а другата в строителството, което е недопустимо и отново говори за пороци на обществената поръчка".

Фирми по чистотата мият бутафорно за милиони столични улици, алармират от “Спаси София” (видео)

Борис Бонев разкри още фрапиращи неточности за уличното осветление на София
bTV

"Спаси София" са изчислили, че за 2-годишния период от подписването на договора с намаленията, разликата е около 600 000 лв.

От организацията са купили част от елементите, като например пусково запалително устройство. То е струвало 5 лв. Една от фирмите е обявила същата цена, а другата - 67 лв.

От "Спаси София" ще подадат сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), който ще съдържа факти, пазарни проучвания, доклади, договори и анализи.

Борис Бонев разкри още фрапиращи неточности за уличното осветление на София

Източник и видео: bTV
Снимки: bTV, Facebook/spasisofia

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.