Сигнализирай!

Петков: Трябва да обединим потреблението на газ в региона в името на по-ниски цени (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
08.02.2022 г.
22
0

"Трябва да обединим обемите на потребление на газ в целия регион, за да можем заедно да преговаряме за по-ниски цени. Едно е България да иска 3 млрд. куб. м., Сърбия да купи 6 млрд. куб. м., а заедно да купим общо количество с максимална диверсификация. Това увеличава енергийната ни независимост."

Това каза на брифинг българският министър-председател Кирил Петков след срещата му със сръбския му колега Ана Бърнабич.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/1147739232720859/

„Газовата ни свързаност ще бъде огромен приоритет. Гръцката връзка е много важна за България, а чрез връзката със Сърбия ще имате възможност да получавате втечнен газ и азерски газ”, добави Петков. Има потенциал да направим единен пазар за търговия на газ, добави министър-председателят.

“Продължаваме промяната” обеща “значително по-ниски фактури” за ток през февруари

Интеграцията на Сърбия в Европейски съюз

Премиерът Кирил Петков подчерта, че европейската интеграция на Сърбия също е от огромен приоритет за България. Той заяви, че Белград има в наше лице един подкрепящ партньор. Като България ще бъде много конструктивен и помагащ при отварянето на нови преговорни глави от Сърбия.

Петков: Трябва да обединим потреблението на газ в региона в името на по-ниски цени

„Ще работим заедно и искам да благодаря, защото Сърбия беше една от първите страни, в които направихте посещение, след като станахте премиер. Визитата Ви тук и тази в Северна Македония показва, че искате да насочите вниманието към Западните Балкани. Показахте изключителна посветеност на решаването на нашите проблеми”, каза сръбският министър-председател.

Ана Бърнабич

„Организираме специализиран бизнес форум между Сърбия и България през септември. Той ще бъде или в Пирот, или в Димитровград с участието на делегации и от двете страни. Това е нещо, за което говорихме днес, и което трябва да доразработим”, обяви Бърнабич и допълнни, че въпреки пандемията от коронавирус, пред изминалата 2021 г. България и Сърбия са имали рекордно ниво на търговия една с друга.

Списъкът с лица отговорни за високите нива на корупция

На фона на преговорите между двамата министър-председатели Кирил Петков отговори пред журналисти на въпроси, свързани с обявения от него списък с лица, отговорни за високите нива на корупция у нас.

„Изготвям списък от лица, които всички ние, като българи, отдавна говорим, че са потенциален риск да бъдат главните причини за това, че сме с огромно ниво на корупция. Този списък ще бъде внесен от мен”, заяви той.

„Трябва да говорим защо и как до този момент цялата тази информация не е разследвана. Има ясен факт, че има снимка с кюлчета и пачки, че Борисов отговори, че има Мата Хари и знае коя е. Прокуратурата не попита коя е тя и тя ли е занесла там кюлчетата и пачките, или са били. Събираме днес информацията, прокуратурата оттук нататък има два избора – да се обяснява защо не е направила нищо, или да се задейства”, каза още Петков.

Кирил Петков обяви по кои 9 случая ще търси отговори от Гешев (видео)

Същевременно той заяви, че е щастлив от решението на КС за това дали министърът на правосъдието има право да иска оставката на главния прокурор.

Петков: Трябва да обединим потреблението на газ в региона в името на по-ниски цени

Източник и видео: NOVA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.