Сигнализирай!

Правосъдният министър: Ще задействаме процедурата по искане на оставката на Иван Гешев (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
08.02.2022 г.
16
0

Правосъдният министър ще внесе възможно най-скоро искане до Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на Иван Гешев. Новината съобщи самата Надежда Йорданова в коментар на единодушното решение на Конституционния съд, според което тя може да поиска оставката на главния прокурор.

"Ще подготвим факти и доказателства, касаещи оронване престижа на съдебната власт, те са свързани с конкретни действия и решения. Няма нищо политическо в това, само настояваме да се спази закона", допълни министърът, цитиран от NOVA

По думите ѝ, решението на КС е една от важните гаранции срещу капсулирането на съдебната власт. 

КС единодушно реши: Правосъдният министър може да иска освобождаването на главния прокурор

Правосъдният министър: Ще задействаме процедурата по искане на оставката на главния прокурор

"Решението на КС беше очаквано. Това ще се случва, когато има знак за системно нарушение на неговите задължения или са оронване престижа на съдебната власт. Последиците от това решение са много важни.

Стана ясно, че едно от важните взаимодействията между министъра и съдебната власт е министъра да иска предсрочно прекратяване на мандатите на тримата големи. Това е една от важните гаранции срещу капсулиране на съдебната власт. Министърът упражнява това, когато другите механизми не са задействани", добави още тя.

КПКОНПИ повторно покани Надежда Йорданова

В същото време КПКОНПИ изпрати втора покана към министъра на правосъдието да се яви на изслушване, пише "Сега".

Йорданова е призована да се яви в 11.00 ч. в четвъртък, 10 февруари, за "снемане на сведения с оглед извършена проверка". С отделно писмо от Комисията призовават Йорданова в срок до 10 февруари да предостави копия на "сигнали, получени в министерството, срещу главния прокурор Иван Гешев".

Междувременно стана ясно, че премиерът Кирил Петков е бил привикан на разпит във Върховната касационна прокуратура на 9 февруари.

Правосъдният министър: Ще задействаме процедурата по искане на оставката на главния прокурор

Източник: NOVA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.