Сигнализирай!

Възможно ли е достъпът ни до Facebook наистина да бъде спрян? (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
08.02.2022 г.
24
0

Може ли Европа да остане без Facebook и Instagram заради защитата на личните данни? Припомняме, че вчера (08.02) собственикът на компанията Meta - Марк Зукърбърг - заплаши да спре достъпа до социалните мрежи на континента.

"Тази възможност съществува от 2018 г., но всъщност започна да става все по видима заради един човек - Максимилиан Шремс, който поведе битка срещу този тип обработки на данни", коментира пред bTV адвокат Жулиета Мандаджиева.

Зукърбърг заплашва да спре достъпа до Facebook и Instagram в цяла Европа

"Разликата между Щатите като концепция за национална сигурност и Европа е, че Щатите признават за законно да се следи, както те казват - без дискриминация. Без значение дали има данни за извършено престъпление, или не. В Европа концепцията е точно обратната. Следи се, когато се спазва законът, със съдебно разрешение, по конкретен повод и достатъчно данни за извършено тежко престъпление. В това се разминават двата континента", обясни тя.


Възможно ли е достъпът ни до Facebook наистина да бъде спрян?

Според Мандаджиева, не можем да слагаме всички социални мрежи под общ знаменател, защото Facebook има един бизнес модел. А други социални мрежи - друг. По различен начин те обработва данни в различен контекст.

Защитени ли са личните ни данни?

"Дали сме предпазени също е относителен въпрос. До голяма степен зависи в какъв тип правна рамка се движим и в какъв тип държава живеем. Ако сме в авторитарна държава, ползването на социални мрежи може да е смъртоносно. Ако сме в държава, в която подслушването се случва по подразбиране, социалната мрежа не допринася много за нашия риск. Така че съществуват разлики", допълни адвокатът.

И поясни още, че Facebook и Instagram не следят само хората, които участват в тези социални мрежи активно. "Те закачат кодове, когато посещавате страница, която има интеграция с тях и ви следят по време на цялостното ви потребление на интернет, ако не сте включили анонимния режим на браузърите си, но дори и тогава могат да го заобиколят. Така че те събират информация в много по широк обем от тази, която споделяте в постовете си".

Как може да направим личното си пространство по-защитено?

"Най добрият съвет е да не ги ползвате, но това е невъзможно", каза адвокатът. "Това, което можете да направите, е да контролирате настройките си, да не споделяте публично цялата информация, която желаете да "постнете". Можете да поискате да свалите цялата история. Вече можете, благодарение на регламента и да изтриете акаунта си", посъветва тя.

Възможно ли е достъпът ни до Facebook да бъде блокиран?

Източник: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.