Сигнализирай!

Година след ужаса със загиналото на шахта момче, обвиняеми все още няма

Gospodari.com
Gospodari.com
16.02.2022 г.
17
0

Една година след трагичния инцидент, при който момче загина от токов удар, след като стъпи върху шахта на тротоара на бул. "Иван Гешов", все още няма обвиняеми. Досъдебното производство не е приключило, налага се нова техническа експертиза на видеозаписите, информира Дневник.

"Разпитани са много свидетели, извършена е съдебно-медицинска експертиза, получени са обяснения от държавни институции и дружества, но се чакат още отговори", допълниха от обвинението.

“Нищо не се случва” – Какво направи общината за 10 месеца, откакто шахта в София уби Людмил?

Злополучната шахта сега е с нов изолационен капак с емблемата на Столичната община и вече е ясно кой отговаря за нея.

Нерегламентирано отваряне и ровене в кабелите дни преди инцидента се сочи като вероятна причина за токовия удар, причинил смъртта на 16-годишния Людмил.

Година след ужаса със загиналото на шахта момче, обвиняеми все още няма
Общината ги премахна, но след инцидента

Около мястото на инцидента вече липсват павилионите за бързо хранене, ядки и др. Всеки до един се оказа с нередовни документи и изтекли разрешителни.

"Незаконните преместваеми обекти са премахнати по заповед на главния архитект на София. Заповедта за обект "Орехчето" е изпълнена доброволно от собственика му. Останалите обекти са премахнати принудително от Столичната община и са предприети действия за събиране на дължимите суми", заявиха от общината.

Бременна жена пропадна в триметрова шахта в София (видео и снимки)

От район "Триадица" уточновиха, че Направление "Архитектура и градоустойство" (НАГ) e премахнало два от павилионите, единият от които - "Орехчето", е бил захранван с опасния кабел от шахтата.

"Установено е, че в администрацията на район "Триадица" е започнала процедура за незаконност на "Орехчето" още през 2018 г., но не са я завършили", твърдят от общината. През същата година обаче Столичната община извършва ремонт на бул. "Иван Гешов" и на светофарната уредба, при който захранващите кабели за павилионите са вкарани в шахтата.

От район "Триадица" заявиха, че не са имали участие в ремонта.

Миналия септември бе съобщено, че на кмета Йорданка Фандъкова е съставен акт за незаконно изградена светофарна уредба на кръстовището на бул. "Иван Гешов" и ул. "Урвич". Липсвали са разрешения за строеж и одобрени проекти за извършени строителни дейности и ремонти.

9-годишно дете падна в необезопасена шахта в Омуртаг

Кабели пак са прикрепени към метален стълб

След инцидента Фандъкова обеща, че ще бъдат поставени датчици на 4000 шахти на светофарни уредби в София. До момента са поставени датчици на над 300 шахти в града.

Премахнат е захранващият кабел, който излизаше от шахтата и се виеше по металния парапет на тротоара.

Само на пет метра обаче други кабели са закрепени с лепенки към метален стълб на уличното осветление. Освен шахтата от инцидента, всички други шахти наоколо са си със старите очукани капаци.

Възрастен мъж пропадна в шахта на „Топлофикация”

От Софийска градска прокуратура заявиха, че няма забавяне на досъдебното производство по случая и се изяснява какво точно е причинило смъртта на момчето.

Година след ужаса със загиналото на шахта момче, обвиняеми все още няма

Източник: Дневник

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.