Сигнализирай!

Десетки българи предлагат помощ на бягащите от Украйна

Gospodari.com
Gospodari.com
26.02.2022 г.
27
0

Десетки българи предлагат помощ на хората, които бягат от войната в Украйна, пише "Сега". Масово те се организират сами да помогнат, става ясно от постовете във Facebook групи. Някои предлагат подслон, други вещи от първа необходимост. Трети - извозване от границата, а четвърти се включват със съвети към украинците, които питат как да получат бежански статут.

Центърът на бесарабските българи в България обяви, че за няколко часа, след като публикувал първия призив за помощ, са се обадили десетки хора от всички краища на страната. Те са готови да предоставят жилища, или да приемат като гости в домовете си хора и семейства от Украйна. "Затова пишете, звънете. Вече има къде да ви настаним", пише центърът.

И днес ще има протест пред руското посолство у нас
Булфото

Междувременно кметът на Смядово Иван Кюркчиев обяви, че общината подготвя празна сграда, която при необходимост ще се предостави на бежанци от Украйна.

"Хора, българи, 25 години живея в България и никога, никога не съм усещала подкрепата ви толкова силно! Благодаря ви за всеки пост. За всеки коментар", пише една от участничките в групата за помощ. 

Над 500 бяха българските граждани от украинската столица Киев и от Одеса, за които МВнР съобщи вчера, че искат да се евакуират от Украйна. Тази сутрин първите два автобуса с бежанци от Одеса пристигнаха на ГКПП Дуранкулак. 

От 16 ч. днес Амнести Интернешънъл България организира мирна акция на солидарност пред украинското посолство в София (жк. Овча Купел, ул. "Боряна" 29).

Десетки българи предлагат помощ н

Източник: "Сега"

Иа бягащите от Украйна

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.