Сигнализирай!

Най-големият държавен инвестиционен фонд в света напуска Русия

Gospodari.com
Gospodari.com
28.02.2022 г.
27
0

Най-големият държавен инвестиционен фонд в света напуска Русия, пише Дневник.

Норвежкият суверенен фонд за 1.3 трилиона долара, най-големият държавен инвестиционен фонд в света, ще продаде руските си активи заради нахлуването на Русия в Украйна. Това каза норвежкият премиер в неделя.

Руските активи на фонда, състоящи се от акционерно участие в около 47 компании, както и притежаване на държавни облигации, бяха на стойност 25 милиарда норвежки крони (2.83 милиарда долара) в края на 2021 г. Това е с което е с 5 млрд. крони по-малко спрямо година по-рано, съобщи правителството, цитирано от "Ройтерс".

"Решихме да замразим инвестициите на фонда и започнахме процес на продажба (на активите в Русия)", каза премиерът Юнас Гар Сьоре на пресконференция.

Най-големият държавен инвестиционен фонд в света напуска Русия

"Газпром" разорява Русия, алармира енергийният експерт Михаил Крутихин

В края на 2020 г. - последният път, когато фондът даде разбивка на руските си активи, той държеше държавни облигации на стойност 6.7 милиарда крони. Имаше и акции на стойност 23.3 милиарда крони, според Norges Bank Investment Management (NBIM).

Най-ценният дял в отделна фирма в края на 2020 г. беше в голямата "Сбербанк". Там притежаваше 0.83% дял на стойност 6.0 милиарда крони по това време. Това правеше фонда четвъртият по големина акционер, според данните на Refinitiv Eikon.

Вторият и третият по големина дялове в края на 2020 г. бяха в енергийните компании "Газпром" и "Лукойл".

Най-големият държавен инвестиционен фонд в света напуска Русия

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.