Сигнализирай!

След новите санкции: Рублата се срина, петролът и природният газ рязко поскъпнаха

Gospodari.com
Gospodari.com
28.02.2022 г.
16
0

Руската рубла поевтиня с почти 30% спрямо долара в понеделник, предава NOVA. Това се случва на фона на новите, по-строги санкции, които световните сили наложиха на Москва заради инвазията ѝ в Украйна.

Според Bloomberg News, в офшорната търговия рублата е паднала с 27% до 114,33 за долар.

„Финансовото ядрено оръжие“ е задействано срещу Русия. Какво означава това

САЩ и Европейският съюз заявиха, че ще изключат някои руски банки от международната система за банкови разплащания SWIFT. А също и че лично ще санкционират Владимир Путин, както и външния министър на Русия Сергей Лавров. Всички транзакции с Централната банка на Русия бяха забранени.

След новите санкции: Рублата се срина, петролът и природният газ рязко поскъпнаха
REUTERS/Ilya Naymushin

Междувременно страните от Г-7 - Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ, предупредиха, че ще предприемат допълнителни мерки, ако Русия не прекрати войната.

Цените на петрола и природния газ

Междувременно цената на природния газ на газовия хъб в Холандия „Ти Ти Еф“ днес се покачи рязко. Като инвеститорите започнаха да се опасяват, че санкциите ще доведат до нарушаване на доставките на черно злато и газ.

Малко след отваряне на борсовата търговия стойността на синьото гориво достигна почти 127 евро за мегаватчас, предава bTV. В петък котировките се установиха на 93,147 долара за барел или с почти 27% нагоре.

С напредването на деня котировките природният газ изтри част от печалбите си и малко след 10 часа българско време се котираше за 115 евро за мегават час.

Петролът рязко поскъпна в азиатската търговия днес, предават световните агенции. Сортът Брент от Северно море се покачи с 4,67% до 102,50 долара. А по време на търговията достигна и ръст от 7% до 105 долара за барел. Американският лек суров петрол нарасна с 5,28 на сто до 96,43 долара, като в един момент дори беше прехвърлил 98 долара за барел.

В неделя британският енергиен гигант BP обяви, че се отказва от дела си от 19,75 на сто в руския петролен гигант "Роснефт". Ход, който пазарите оценяват на загуба от около 25 млрд. долара.

След новите санкции: Руската рубла поевтиня с почти 30% спрямо долара

Източник: NOVA ; bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.