Сигнализирай!

Може ли мазета на жилищни сгради у нас да се използват за бомбоубежища? (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
09.03.2022 г.
26
0

Преди няколко дни от "Пожарна безопасност и защита на населението" съобщиха за създаването на електронен регистър на бомбоубежищата в България. Така всеки ще може да открие къде е "неговото" укритие и кой е най-прекият път дотам.

Системата още не е готова.

България има общо 704 скривалища и противорадиационни укрития:
  • 551 са с висока степен на защита от тях;
  • 31 са в добро състояние;
  • 187 са в задоволително състояние;
  • 165 са в лошо състояние;
  • 100 са напълно неизползваеми.

В какво състояние са бомбоубежищата у нас? (видео)

В тези данни не се включват подземни паркинги на молове, метространции и подземията на жилищните сгради. На практика, всяко мазе би трябвало да може да бъде бомбоубежище.

Хората обаче не са наясно с тази информация. Не знаят нито как да действат, нито има ясни инструкции. Не знаят на какви условия трябва да отговарят тези своеобразни бомбоубежища.

Може ли мазета на жилищни сгради у нас да се използват за бомбоубежища

Според Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост "Справедливост" (АРОЕС), липсва координация между институциите и хората. Те настояват за информация, за да може населението да е запознато и подготвено.

Активират електронен регистър на бомбоубежищата у нас

Повечето такива подземни пространства не стават за бомбоубежища в сегашното си състояние. Те са тесни, а условията лоши. Липсва и вентилация, която изобщо не е планирана и трябва да се изгради изцяло наново, каза Миланов.

„Дали ще минава през общините, дали през управителите на етажна собственост, липсва тази координация. Второто, което липсва, са инструкции какво трябва да се прави и по какъв начин да се случи, за да създадем организация, при която може да реагираме при трудни ситуации. Ако засвири сирената, ние не знаем какво да правим“, обясни Миланов.

Хиляди украинци търсят убежище в киевското метро (видео)

Без намесата на държавата, обособяването на сигурни бомбоубежища в подземията на жилищните сгради е невъзможно, смятат от асоциацията. Според тях, трябва да се планира бюджет за тази цел.

Може ли мазета на жилищни сгради у нас да се използват за бомбоубежища

Източник и видео: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.