Сигнализирай!

САЩ репатрира от Гуантанамо "20-тия похитител" при атентатите на 11 септември (снимка)

Gospodari.com
Gospodari.com
09.03.2022 г.
23
0

САЩ репатрира от Гуантанамо "20-тия похитител" при атентатите на 11 септември, пише BBC.

САЩ репатрира от Гуантанамо "20-тия похитител" при атентатите на 11 септември

46-годишният Мохамед Ал Кахтани е изпратен в родината си Саудитска Арабия след доклад, потвърждаващ, че той вече не представлява "значителна заплаха". Прегледите му са установили "значително увредено психично здраве".

Мъченията, на които е бил подложен от американските разпитващи след задържането му през 2001 година, са били толкова тежки, че той вече не може да носи съдебна отговорност.

Кахтани ще бъде настанен в рехабилитационен център, където ще получи цялостна грижа за психичното си състояние.

Студентки в Ню Йорк снимат атентата на 11 септември и изпадат в шок при сблъсъка на втория самолет с кулите (видео)

Властите на Съединените щати твърдят, че Кахтани е трябвало да бъде на борда на полет 93 на United Airlines, който се разби в Пенсилвания, след като бе отвлечен от четирима бойци на Ал Кайда на 11 септември. Месец по-рано обаче той бе възпрепятстван да влезе в САЩ.

Във видеото горе можете да си припомните кадри от атентатите над Световния търговски център през погледа на две студентки в Ню Йорк.

Кахтани е задържан четири месеца по-късно на границата между Афганистан и Пакистан и откаран в базата на САЩ в Гуантанамо, Куба, през февруари 2002 година.

AP/Alex Brandon
Изтезанията в затвора

В периода ноември 2002 г. - януари 2003 г., той е бил подложен на продължителна изолация, лишаване от сън, сексуално унижение и излагане на студ.

Психиатър, нает от адвокатите на Кахтани, каза пред американски съд, че изтезанието е влошило детска мозъчна травма и шизофренията, които той е отключил като юноша, пише New York Times. Изданието цитира съдебни документи, според които Кахтани е отказал психотропни лекарства и многократно е опитвал да се самоубие през последните години.

Министерството на отбраната съобщи, че 38 задържани са останали в Гуантанамо след освобождаването на Кахтани.

Деветнадесет от тях отговарят на условията за прехвърляне, докато други 10 чакат съдебен процес от военни комисии. Наред с тях е и предполагаемият организатор на атентатите от 11 септември Халид Шейх Мохамед.

САЩ репатрира от Гуантанамо "20-тия похитител" при атентатите на 11 септември

Източник: BBC

Видео: CNN

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.