Сигнализирай!

Радев: Спасението на българските евреи е резултат на нравствения капитал на цели поколения

Gospodari.com
Gospodari.com
10.03.2022 г.
20
0

По традиция на 10 март отбелязваме светлия подвиг на спасението на българските евреи. В същото време скърбим за всички жертви на онова жестоко време.

"Спасението на българските евреи през Втората световна война е резултат на нравствения капитал на цели поколения", заяви президентът Румен Радев. Той отправи послание по случай 79 години от спасяването на българските евреи.

78 години по-късно. Денят, в който бяха спасени 50 хиляди български евреи

"През 1943 година българският народ храбро издържа едно от големите си исторически изпитания и направи това, което малцина други в Европа успяха или пожелаха да сторят. Фундаментът на това спасение бе в огромния нравствен капитал на цели поколения. Надгради го будната съвест на България – православната църква, народни представители, политически и обществени лидери, мнозинството обикновени българи".

Радев: Спасението на българските евреи е резултат на нравствения капитал на цели поколения

Президентът гордо обясни, че предците ни не са позволили депортацията на своите съседи, съученици и приятели евреи.

България: цялата истина за спасяването на евреите

"През последните дни живеем с усещането, че светът се намира на исторически кръстопът, който може да възроди непростими грешки от миналото, да посее семената на нови неправди и страдания. Ето защо днес примерът на нашите предци грее особено ярко. И не е случайност, че много българи, достойни техни наследници, отварят сърцата си – този път за невинните жертви на една братоубийствена война.

За да не забравяме, че с общи усилия можем да се обединяваме около доброто и да даваме надежда там, където е най-нужна".

Радев: Спасението на българските евреи е резултат на нравствения капитал на цели поколения

Източник: БНТ

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.