Сигнализирай!

Унгария е изправена пред решаващи избори, Сърбия гласува "3 в 1"

Gospodari.com
Gospodari.com
03.04.2022 г.
18
0

Днес сръбските граждани избират президент, парламент и местни органи на властта в няколко общини, включително в Белград.

Парламентарните избори са свикани само година и половина след сформирането на настоящото правителство, пише "Сега". Гласуването през юни 2020 бе бойкотирано от основните опозиционни партии, според които не е имало условия за честни избори. 

Изборите ще бъдат следени от рекорден брой местни и чуждестранни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа. А също и от представители на парламенти от няколко държави.

Reuters

Социологическите проучвания сочат, че най-много гласове ще спечели управляващата Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич. Като след нея се нарежда опозиционната коалиция „Обединена Сърбия“, следвана от Сръбската социалистическа партия.

Изборният праг е три процента, като според анкетите той най-вероятно ще бъде преминат и от коалицията от екологични организации "Морамо", консервативната коалицията НАДА и дясната партия "Заветници". 

В надпреварата за държавен глава на Сърбия според анкетите води сегашният президент Вучич. Следван от кандидата на „Обединена Сърбия“ Здравко Понош, бивш началник на генералния щаб на сръбската армия

Изборите в Унгария

В Унгария интригата е дали премиерът Виктор Орбан отново ще спечели, след близо 15 години на власт. Опозицията критикува близостта на Орбан с руския президент Владимир Путин, въпреки че правителството рязко смени тона след началото на войната в Украйна.

Ще остане ли Орбан на власт?

Унгарските избиратели ще се произнесат и на референдум по въпроса за правата на общностите с нетрадиционна сексуална ориентация.

Партията ФИДЕС на управляващия от 12 години премиер Виктор Орбан има лек превес, но е заплашена от обединената за пръв път опозиция. Орбан никога не се е сблъсквал с такава несигурност, твърдят анализатори.

Неговият съперник е 49-годишният кмет на малък град в югоизточната част на Унгария Петер Марки-Зай. Зад него стоят 6 разнородни партии - десни, социалдемократи и зелени. Те призовават за отклоняване от курса към "нелибералност" и "авторитарност", по който според тях върви Унгария от 2010 г., отбелязва Франс прес.

Унгария е изправена пред решаващи избори, Сърбия гласува "3 в 1"

Източник: "Сега"

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.