Сигнализирай!

Стартира журналистическата програма „Медия е:волюция“

Gospodari.com
Gospodari.com
11.04.2022 г.
23
0

Стартира журналистическата програма „Медия е:волюция“.

Стипендиантската програма „Медия е:волюция“ дава възможност на млади таланти да развият потенциала си да пишат в обществен интерес.

В рамките на 9 месеца участниците ще имат възможност да практикуват в две медии, за да придобият професионален опит и обменят идеи. „Медия е:волюция“ е за онези, които търсят истината, искат да се запознаят с журналистическата професия и желаят да създадат професионални контакти.

Във време, в което всеки е медия с телефон в ръка, лична отговорност на всеки е какво публикува и проверени ли са източниците на информация. Свободата на дигиталния свят изисква критично мислене и търсене на истината. Стипендиантската програма по журналистика „Медия е:волюция“ дава възможност на младите хора да осъзнаят значимостта да информираш спрямо това да си инфлуенсър и да събираш одобрения. Тя подкрепя новото поколение журналисти в търсенето им на професионална специализация.

“Амнести интернешънъл”: България е една от страните, посегнали на независимостта на медиите си

Програмата залага на качествената и отговорна публицистика

Фондация „Америка за България“ ще предостави стипендии по програмата „Медия е:волюция“ на до 12 участници. Могат да кандидатстват студенти – бакалаври (трети и четвърти курс) и магистри от различни специалности (журналистика и масови комуникации, икономика, бизнес и финанси, политология, европеистика, право и др.), както и млади професионалисти с до две години професионален опит, които обичат да пишат и имат интерес към медиите и свободата на словото.

От стипендиантите ще се очаква да отделят 20 часа седмично в медията, в която ще практикуват

Програма „Медия е:волюция“ предвижда и теоретична подготовка с различни модули и лектори по теми като журналистическа етика, проверка на факти,  противодействие на езика на омразата, борба с дезинформацията, разказване на (видео) истории, влогинг и блогинг, създаване на подкасти, сатира, етично отразяване на деца в медиите и др. Специално внимание ще бъде отделено на откриването и написването на добри бизнес истории. Акцент ще бъде поставен върху отразяване на икономическите процеси в медийната среда. По време на теоретичната подготовка стипендиантите ще имат и учебни модули, посветени на разследващата и на регионалната журналистика. Заедно с работата си в редакциите те ще участват и в учебни посещения в медийни организации, за да получат допълнително обогатяване на практическия си опит.

Херо Мустафа към медиите: Казвайте истината, давайте пример (видео)

Стартира журналистическата програма „Медия е:волюция“.
Кой може да кандидатства?

Изисквания към кандидатите:

  • За кандидатстване се допускат студенти – бакалаври (трети и четвърти курс) и магистри от различни специалности (журналистика и масови комуникации, икономика, бизнес и финанси, политология, европеистика, право и др.), както и млади професионалисти с до две години професионален опит;
  • Работно владеене на английски език;
В кои медии ще работят стипендиантите?

Стипендиантите ще работят в две медии по време на програма „Медия е:волюция“ – по 12 седмици в медия.

Списъкът с партньорските медии, в които стипендиантите ще събират професионален опит е изреден най-долу на страницата.

Теоретични сесии за цялата група стипендианти, както и учебни посещения в редакциите и новинарските студиа на различни медии, ще се организират допълнително по време на 9-месечната програма „Медия е:волюция“.

Какво предлага стипендията?
  • Практически опит в медии според професионалните интереси на участника с продължителност 2 х 12 седмици;
  • Стипендия в размер от 1000 лв. (нето) на месец;
  • Теоретични сесии и учебни посещения в медии в рамките на програмата, но извън 24-те седмици стаж.
Какви са задълженията на стипендиантите?
  • Съвестно и отговорно отношение към работните задачи, поставени от редакционния екип на приемащата медия, както и спазване на зададени срокове;
  • Задължително присъствие и активно участие по време на теоретичните сесии и учебни посещения;
  • Минимум 20 работни часа на седмица, посветени на професионалните задължения, поставени от приемащата медия, в рамките на стипендиантската програма от 26.09.2022 до април 26.04.2023 г.

Кандидатстването по програмата е отворено от 5 април до 30 април 2022 година.

Какъв е процесът по избор на стипендиантите?
  • В периода от 5 април до 30 април 2022 година кандидатите подават онлайн документи за участие в стипендиантската програмата „Медия е:волюция“;
  • В първи кръг подадените кандидатури и документи ще бъдат разгледани и оценени, като най-добрите кандидати ще бъдат поканени на събеседване с жури, което включва представители на Фондация „Америка за България“ и външни експерти в областта на журналистиката. Събеседването ще се проведе онлайн.

Програма „Медия е:волюция“ ще започнe на 26 септември 2022 година.

Технологичната програма, която задържа младите в България

Стартира журналистическата програма „Медия е:волюция“.

Източник: Фондация "Америка за България"

Видео: Vimeo

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.