Сигнализирай!

20-годишен бесарабски българин е загинал при боевете край Чернигов

Gospodari.com
Gospodari.com
13.04.2022 г.
23
0

20-годишният бесарабски българин Иван Минков е загинал при боевете край северния украински град Чернигов.

Родното село на загиналия етнически български е Чушмелия/Криничное. Местните хора са започнали инициатива да кръстят на негово име улица в селото.

Иван е загинал само месец, след като е навършил 20 години. Той сам е взел решение да отиде на фронта. Етническият българин е загинал в първите дни на войната при бомбардировка на неговата позиция от руските сили. Той е останал около 4 часа жив под отломките, но заради военните действия другарите му не са успели да достигнат до позицията, предава bTV.

20-годишен бесарабски българин е загинал при боевете край Чернигов

В продължение на седмици заради бойните действия е било невъзможно да бъдат открити тленните му останки. Това е станало едва след оттеглянето на руските сили от Северна Украйна. През това време неговите близки са били в неведение за неговата съдба и са го издирвали, защото се е водел за изчезнал и се е предполагало, че може да е попаднал в руски плен.

Мобилизират бесарабските българи в Одеса (видео)

Около 300 етнически българи от Болградска област са се включили във военните действия, съобщава кореспондент на bTV. Един от тях се сражава в Мариупол. Има информации и за други загинали бесарабски българи, но засега не могат да бъдат потвърдени.

Мариупол падна

"Тази война накара бесарабските българи да вземат страна. Дълго време стояхме отстрани. Ние сме далеч и от събитията – в южната част на Украйна, а сега Иван загина в северната част на Украйна. Тази война ни направи украинци. Ние сме бесарабски българи, но сме и украински граждани. Много хора се записаха доброволци не само в териториалната отбраната, но отидоха и на фронта“, предава Таня Станева.

20-годишен бесарабски българин е загинал при боевете край Чернигов

Източник и видео: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.